Inviterer til lokalmat-restaurant og Kollegalønsj under Rakfiskfestivalen

Denne trioen (innringet) synes det stas å lage lokalmat-restaurant under Rakfiskfestivalen, og vil servere skikkelig kortreiste og delikate retter i teltet på Skiferplassen. Fra venstre: Bente Rakstad fra Moahaugen gård, Ørjan Andreas Ripe Aastveit fra Vøle gard og Astrid Inger Haadem fra Rein Valdresmat. (Foto: Lene Hovi)

Rakfiskfestivalens lokalmat-restaurant har de siste årene blitt et godt innarbeidet konsept i festivalbildet, og i 2022 var det rekordmange som tok en stopp innom denne for en matbit og en hvilepause. Også i år disker kremen av lokale matprodusenter opp herlige retter i teltet på Skiferplassen, midt i Fagernes sentrum.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

- Dette er åttende året lokalmatprodusenter i Valdres går sammen om å tilby en lokalmat-restaurant, der vi i tillegg til å hylle rakfisken serverer mange andre gode råvarer fra Valdres, forteller Bente Rakstad fra Moahaugen gård, Ørjan Andreas Ripe Aastveit fra Vøle gard og Astrid Inger Haadem fra Rein Valdresmat. (Se menyen nederst i saken)

Kortreiste matskatter

Sammen med søte fristelser, fra Tone Marie Log og Sjokoladenoter, vil de tre lokalmatprodusentene servere varme og kalde, og ikke minst, kortreiste retter med flere matskatter fra Valdres sitt spiskammer.

- Vi er en region med hele fire nasjonale matskatter som er hedret og beskyttet via "Stiftelsen Norsk Mat" sin merkeordning, Både rakfisk, kurv, reinsdyr og setersmør blir servert i lokalmatteltet torsdag og fredag under festivalen, forteller Bente Rakstad. 

I tillegg blir det servert rømmegrøt, spekemat og burger av både hjort og angus. Rettene vil passe til både lunch, middag og mellommåltid.

- Det virker som om vi er i ferd med å finne "formen" på restauranten etter noen år med forskjellige løsninger. Vi tror vi har forstått hva folk ønsker å finne og smake på i en lokalmat-restaurant, og vi er også glade for at det er lokalt øl fra Små Vesen i kranene. Det er en helstøpt meny, sier Astrid Inger Haadem.

Kollegalønsj 

Et annet innarbeidet konsept er Kollegalønsjen.

- Det er mange lokale bedrifter, foreninger og vennelag som unner seg et lite "mini-julebord" her inne i lokalmat-teltet under Rakfiskfestivalen, og det er veldig hyggelig å se kjente fjes som kommer tilbake år etter år og støtter opp om lokale matprodusenter, sier årets restaurantdrivere på Skiferplassen.

Det er i raust samarbeid med Norsk Rakfiskfestival at en slik lokalmat-restaurant kan oppstå i en smekkfull festivalhelg.

- Rakfiskfestivalen har et stort hjerte for lokalmat i Valdres generelt og den legger veldig mye til rette for at denne restauranten skal være en del av festivaltilbudet, påpeker de tre.

Lokalmat-restauranten på Skiferplassen er et samarbeid mellom lokalmatprodusenter, Norsk Rakfiskfestival, Statsforvalteren i Innlandet og Valdres Natur- og Kulturpark. Målet er å fremme lokalmatproduksjonen i Valdres.

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: