- Vil bidra til å holde kulturarven rik og levende

Hjemme i Aurdal har Ragnhild Hemsing gjort hus og hage klar for vinteren. Den kalde, hvite årstiden er rett rundt hjørnet, og spiller en viktig rolle på Ragnhilds kommende album, "VETRA". (Foto: Lene Hovi)

Det kan nesten virke som om jo større internasjonal oppmerksomhet fiolinist Ragnhild Hemsing får, jo mer lokalt søker hun etter inspirasjon og nye uttrykk. På sitt siste album, "VETRA", går hun også i musikalske forfedre og Ludvig Mathias Lindemans 175 år gamle fotspor.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og kulturpark

- Flere av låtene på albumet vokste jeg opp med og de treffer meg fortsatt midt i hjertet. Mamma lagde egne arrangement av Lindemans nedtegninger og allerede som liten ble jeg fascinert av at en melodi og historie kan vandre, og få egne lokale uttrykk i forskjellige land, dalfører og grender, forteller Ragnhild Hemsing.

Hun er hjemme i Aurdal i noen dager og nyter at høsten er i ferd med å bikke vinter. Årstiden har en egen hygge og stemning, en atmosfære hun også mener at utvalget av låtene på "VETRA" kler. Vetra betyr vintre på valdres-dialekt.

Men tilbake til Lindeman.

Midt på 1800-tallet skrev han ned en rekke folketoner, blant annet her i Valdres. Med statlig stipend sørget han for å registrere en stor, musikalsk kulturarv med ord og noter. Dette var viktig for nasjonsbyggingen av Norge, og frykten var at noe skulle gå tapt - da tradisjonsoverføring gikk fra hode, tone, sang og tale på den tiden. 

- Innsamlingsarbeidet til Lindeman har vært uvurderlig for musikkhistorien, spesielt siden han også noterte ned ulike, lokale uttrykk av samme folketone. Disse variasjonene var noe jeg ønsket å understreke på "VETRA", stykkene gjengir flere måter den er nedtegnet på, forteller Hemsing.

I sitt arbeid oppsøkte Lindeman lokale kilder, blant andre Andris Eivindsson Vang og Hemsings egen tipp-tipp oldefar, Anders Nielsen Perlesteinsbakken.

- Jeg håper jeg er med på å bringe kulturarven videre, og samtidig utvikle den. Det er mye improvisasjon fra meg og de andre musikerne på albumet. Å forvalte musikalsk kulturarv er også å gi den personlig uttrykk og nye tolkninger, da som nå, sier Hemsing.

Åttende albumet

Men noe er helt nytt på albumet "VETRA". To av melodiene har Ragnhild komponert selv. 

- Jeg har alltid laget egen musikk, men dette er første gang jeg gir det ut. Det handler nok om modning, at jeg nå er tryggere som musiker. "Vetrahalling" og "Vinterstemning" ble til under arbeidet med albumet og er inspirert av vintertemaet, forteller hun. 

"VETRA" er det åttende albumet hun gir ut så langt i karrieren.

- På dette albumet var jeg klar for å teste ut mer av mitt eget lydbilde i folkemusikken. Slik sett har det vært et lite forskningsprosjekt også, for det ble spilt inn flere varianter av låtene som jeg hørte igjen og igjen, før jeg valgte ut versjonen som skulle være med på plata. Det er dette som gjør det så levende og givende å jobbe med folkemusikk - det er rom for å bevege seg utenfor boksen.

På "VETRA" har hun med seg arrangør og musikere hun etter hvert har rukket å jobbe mye med. 

- Vi er en fin gjeng som er trygge på hverandre, og som med stor ydmykhet tør å improvisere rundt materialet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ragnhild Hemsing har også lært mye om hagebruk av familien gjennom flere generasjoner. Drivhus er praktisk i Valdres, og det er både vemodig og fint å rydde det for vinteren. Da står en stillere årstid med lun innetid for døren. (Foto: Lene Hovi)

Lokal lansering

Utenfor huset i Aurdal er drivhuset ryddet for vinteren og dødt løv raket vekk. Ragnhild Hemsing nikker i retning Aurdal kirke, bare et steinkast unna, og gleder seg til å holde lanseringskonsert i eget nabolag.

- Det var helt naturlig å starte lanseringen her, og jeg gleder meg til å presentere "VETRA" i hjembygda, før vi drar videre til Oslo og Sagene Kirke tre dager senere.

Med seg på lanseringskonsert i Aurdal, 29. oktober, har hun med strykere, perkusjon, trompet og langeleiker. Sistnevnte trakteres av brødrene Ole og Knut Aastad Bråten fra Valdres, som bidrar på fem av sporene på plata.

Cover og markedsmateriell for albumet er fotografert på Bygdin av lokal fotograf Cathrine Dokken.

- Albumet gis ut på mitt tyske plateselskap, Berlin Classics, så disse tonene skal ut til et internasjonalt publikum som er begeistret for norsk folkemusikk. Dette er en måte å vise mitt musikalske dna og nedarvet lydbilde. Jeg er ei tradisjonell jente som er fryktelig stolt av bygda jeg kommer fra, som har valgt å bosette meg her og som vil at det skal være et Valdres-avtrykk i det meste jeg gjør, forteller Hemsing, og avslutter:

- Visste du forresten at Lindeman bodde på Frydenlund Skysstasjon under sitt opphold i Valdres?

Ragnhild peker på det staselige bygget, riktig nok bygd om noen ganger siden 1801, kun et par hundre meter fra sin egen bolig.

Det føles som om sirkelen er sluttet.

Mer om "VETRA":
Stykkene er arrangert av Tormod Tvete Vik og Ragnhild Hemsing selv. Mathias Eick spiller trompet og Terje Isungset perkusjon. Strykergruppa består av Marthe Husum (bratsj), Frida Fredrikke Waaler Wærvågen (cello) og Nikolai Matthews (kontrabass). Ole Aastad Bråten og Knut Aastad Bråten spiller langeleik.
Albumet slippes 2. november.

Billetter til lanseringskonserten i Aurdal kirke 29. oktober kan kjøpes her

Cover og markedsmateriell til albumet "Vetra" er fotografert på Bygdin av Cathrine Dokken.

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: