Håper på stor strandryddeaktivitet

Vi håper å se folk engasjere seg i plast- og søppelproblematikk i Valdres også under Strandryddeuka, som er et nasjonalt konsept for ryddigere natur og sunnere vassdrag (Foto: Hold Norge Rent)

- Årets nasjonale Strandryddeuke står for døren og foregår 8. - 17. september. Etter siste ukers flom og høye vannstand er det mye søppel å hente ved strandkantene i Valdres, og vi håper på stor frivillig innsats for å gjøre naturen renere og vassdraga våre sunnere!

Av Valdres friluftsråd

Det sier aksjonsledelsen i Aksjon AQUA- Reine Vatn i Valdres, Lene Hovi og Torkjell Haugen fra Valdres friluftsråd.

Det er femte året det arrangeres Strandryddeuke i Valdres, og målet er å motivere alle frivillige krefter til å plukke lite eller mye, bruke kort eller lang tid på ei ryddeøkt. Alt nytter!

- I mai ryddet vi med skolene, da plukket elever og lærere over 1,5 tonn søppel ut av områder langs vann og elver. Under Strandryddeuka appellerer vi til frivillig innsats blant folk og fe, bedrifter og idrettslag. Vi lover deilig samvittighet og en god natts søvn om du bidrar, sier Hovi og Haugen

Bidrar med bortkjøring og premiering

Søppelrydding langs vann og i naturen er både nyttig og sosialt. Ta med familien, bikkja, venner eller naboene. Eller ta med deg en pose på kveldsturen din. 

- Skulle folk komme over større mengder og trenger at vi henter søppla, så ta kontakt med oss i Valdres friluftsråd. Vi henter det dere har plukket opp og kjører det til nærmeste miljøstasjon, selvsagt med forbehold om at dette er herreløst søppel som er plukket opp ved vassdraga og ikke privat avfall.

Hvis lag og foreninger vil arrangere ryddeaksjoner, tar de kontakt med friluftsrådet og avtaler tid og sted. Her er det opp til 5000 kr å tjene på ei økt.

Kontakt Valdres friluftsråd på epost: friluftsradet@valdres.no eller telefon: 481 39 722

Slik kan du bidra: 

Inspirere og heie på hverandre!
Alle som vil være med å sette fokus på søppelrydding og å inspirere andre kan poste et bilde fra sin ryddeaktivitet under Strandryddeuka på Facebookgruppa "Aksjon AQUA - Reine Vatn i Valdres".
Her trekker vi ut tre heldige vinnere av gavekort på Intersport Fagernes pålydende 1000 kr

Rydd på heimebane
De fleste fotballbaner og idrettsarenaer bærer preg av en lang sesong med aktivitet og moro, og under Strandryddeuka oppfordrer vi idrettslag til å rydde på og rundt sin egen hjemmebane. Ta kontakt med Aksjon AQUA på epost: friluftsradet@valdres.no for å avtale en slik aksjon i forkant, så bidrar vi med ryddeutstyr, avhenting av oppsamlet søppel og 2000 kr i klubbkassa.

Rydd med jobben
Har du og kollegene dine sett dere lei av søppel i vannkanten ved arbeidsplassen eller utenfor kontoret? Om dere ønsker å ta en felles sjau og gjøre noe hyggelig for miljøet sammen, så sett av en økt under Strandryddeuka. Her er vi selvsagt ikke ute etter gamle faksmaskiner eller ødelagte kontorstoler, men å motivere til en ryddeøkt ute i det fri der arbeidsplassen bidrar for å rydde opp i naturen. Her vil vi bidra med ryddeutstyr, avhenting av oppryddet søppel, heder og ære og kanskje ei kake? Ta kontakt med Aksjon AQUA på epost: friluftsradet@valdres.no eller telefon: 481 39 722 for å avtale en slik aksjon i god tid.

Lag og foreninger
Med støtte fra Sparebankstiftelsen Hallingdal Valdres utbetaler vi opp mot 5000 kr om lag og foreninger ønsker å arrangere en egen ryddeaksjon med fokus på plastforsøpling ved og langs vann. En slik aksjon må avtales med friluftsrådet i forkant og skal omhandle herreløst søppel og ha med ansvarlige voksne. Ta kontakt med friluftsradet@valdres.no eller telefon: 481 39 722 for å melde inn planlagt aktivitet.

Strandryddedagen 16. september
Dette er dagen da hele Norge, og også Norden, går av hengslene for å rydde opp i og langs hav og vassdrag. Når statsministre, popstjerner og kongelige tar ei økt, så vil kanskje ikke du være dårligere? Vi arrangerer ikke spesifikke ryddeaksjoner denne dagen, men håper du vil gjøre et løft i nærområdet ditt, eller et forsøplet sted du kanskje har observert? Post et bilde på facebook-gruppa og vær med i trekningen av strandryddepremiene, og på forhånd - tusen takk for innsatsen!

Vær forsiktige

Grunnet flommen og fortsatt høy vannstand er vannkanten porøs og uklar de fleste steder. Det er også strie elver og strømmer i vassdraga. Alle aksjoner som avtales med oss må ha ansvarlige voksne tilstede, og vi oppfordrer ikke barn eller unge å rydde alene.

Kanskje du er forhindret i å bidra under Strandryddeuka, men vet om et forsøplet område? Da vil vi vite om det, slik at vi kan rydde det ellers i året. Tips oss på friluftsradet@valdres.no, ta kontakt på telefon: 481 39 722.

Aksjon AQUA er et samarbeid mellom Valdres Natur- og Kulturpark, Valdres friluftsråd, Valdres Kommunale Renovasjon, Naturvernforbundet i Valdres og DNT Valdres

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: