Kraftig vekst i omsetning av lokalmat

– Innlandet viser hvor kraftig lokalmat kan utvikle seg når råvareproduksjon, mattradisjoner og politisk vilje trekkes i samme retning, sier Anne Mette Johnsen, adm. dir i Stiftelsen Norsk Mat. Her ved Fram reinlags fangst- og slakteanlegg ved Seksin for noen år siden (Foto: Lene Hovi)

Lokalmat og -drikke setter nye rekorder i 2025. Omsetningen øker til 13,55 milliarder kroner, opp 1,26 milliarder fra året før – altså totalt opp med 10,25 %.

Det viser ferske tall fra Stiftelsen Norsk Mat

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Veksten gjelder både i dagligvare og horeca-markedet (hotell, restaurant og catering).

Omsetningen i dagligvare øker til 6,45 milliarder kroner, en vekst på 7,2 %. Storhusholdningsmarkedet, inkludert hoteller, restauranter og kantiner, løfter i tillegg lokalmatomsetningen til 7,1 milliarder kroner, en økning på 13,3 %. Volumet øker også betydelig, med 115 millioner solgte enheter i dagligvare. 

Innlandet – Sterk lokalmatregion 

Innlandet er blant landets sterkeste lokalmat-regioner, og årets tall bekrefter posisjonen. Med 1,48 kroner – som er 24.6 % over landsgjennomsnittet – i lokalmat-omsetning per innbygger og en vekst på 6,7 % i dagligvare, viser regionen en jevn og tydelig utvikling. Innlandet kombinerer stort produksjonsvolum med sterke råvarer og lange mattradisjoner, noe som gir et unikt grunnlag for lokalmat. 

– Innlandet viser hvor kraftig lokalmat kan utvikle seg når råvareproduksjon, mattradisjoner og politisk vilje trekkes i samme retning, sier Anne Mette Johnsen, adm. dir i Stiftelsen Norsk Mat. 

Den regionale satsingen Matfylket Innlandet og det politiske løftet om å få mer mat fra Innlandet inn i både privat og offentlig sektor, har styrket markedet ytterligere. Reiseliv, hytteøkonomi og lokal etterspørsel bidrar også til økt synlighet i både handel og servering. 

Samtidig har regionen et av Norges mest aktive miljøer for kompetanseheving innen lokalmat, gjennom kurs, nettverk og utviklingsprogrammer. Dette gjør at produsentene står godt rustet til vekst i flere markeder. 

– Innlandet er et matfylke med unik bredde og kvalitet. Her er lokalmat blitt en del av identiteten, og det gir sterke resultater i markedet, forteller Johnsen. 

Les hele pressemeldingen fra Stiftelsen Norsk Mat her her

Lokalmat fra Valdres

Rakfisk, kurv, stølssmør og reinsdyr fra Jotunheimen er nasjonale matskatter fra Valdres og med stolte matprodusenter av ost, bakst og bærekraftige kjøttprodukter, er det en glede å smake seg gjennom lokalmat-repertoaret i Valdres:

Finn lokalmatprodusenter, utsalg og spesialiteter fra Valdres her (ovesikt fra Visit Valdres)

Husk også å handle ved de lokale REKO-ringene:

REKO-ringen Valdres (Utlevering 12. desember)
REKO Beitostølen
REKO-ringen i Vang


Lokalmat fra Valdres (Foto: Cathrine Dokken)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: