For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Aksjon Aqua rydder syv søppeldynger i Valdres

23. September 2019

Aksjon Aqua i Bagnskleiva, her ved Nord-Aurdal Brannvesen
Nord-Aurdal brannvesen bistod Aksjon Aqua og brukte ryddeaksjonen i Bagnskleiva som en treningsøkt for klatregruppa gjennom to dager denne høsten. Området har vært forsøplet i en årrekke og har også vært ryddet i tidligere. I skråningen ligger alt fra knuste vannklosett til redskaper som hører landbruk og husholdning til. (Foto: Lene Hovi)

Med vårens Strandryddeuke og høstens syv større ryddeaksjoner er det tilsammen fjernet en stor mengde søppel i Valdres under paraplyen Aksjon Aqua - Reine Vatn i Valdres, et prosjektsamarbeid som er økonomisk støttet av Miljødirektoratet. 

Det er allerede mye og god ryddeaktivitet og -vilje i Valdres. Grunneierlag, skoleklasser og fotballklubber gjør en fantastisk jobb med godt synlige rydderesultater og er et tegn på at vi i Valdres ønsker at naturen vår skal være mest mulig fri for søppel. Overskriftene i lokal- og regional presse viser at synlig forsøpling blir varslet inn og funnet uakseptabelt. Aksjon Aqua ønsker å være et supplement til en allerede etablert folkebevegelse der forsøpling blir stadig vanskeligere å svelge.

Våren 2019 plukket frivillige krefter opp cirka fire tonn håndplukket søppel og plast i Valdres under Strandryddeuka 29. april - 4. mai. Samtidig mottok Aksjon Aqua tips om ekstra forsøplede områder som krever litt ekstra mannskap og innsats. I september ryddes flere regelrette "søppeldynger" i Valdres, med god hjelp av handlekraftige aktører.

LES MER: Fire tonn mindre søppel i Valdres-vassdraga etter Strandryddeuka

Dette er Aksjon Aqua

Aksjon Aqua er et samarbeid mellom Valdres friluftsråd, Naturvernforbundet i Valdres, Valdres Kommunale Renovasjon og Valdres Natur- og Kulturpark. Vinteren 2019 søkte Valdres friluftsråd midler fra Miljødirektoratet for å rydde opp i søppel som kan går ut over vannkvalitet, natur og dyreliv i regionen. Sammen med Naturvernforbundet og VKR ble det lagt en plan om å både motivere og tilrettelegge for frivillig innsats under Strandryddeuka, samt å rydde opp i flere tungt forsøpla områder denne høsten. Alle samarbeidspartnerne legger ned stor egeninnsats.

Facebook-gruppe: Aksjon Aqua - Reine Vatn i Valdres

Under høstens mer krevende aksjoner har Naturvernforbundet og flere fra Akajon Aquas prosjektgruppe plukket søppel sammen med blant andre Team Ski Valdres, Røn Båteierforening og Nord-Aurdal Brannvesen. En planlagt ryddeaksjon ved Sandtangen blir senere i høst bli gjennomført ved hjelp av av nyetablerte Natur- og Ungdom. 

Aksjon Aqua ønsker å fortsatt være med på å rydde i Valdres og vil søke om nye midler for 2020. Da håper at den flotte innsatsen under Strandryddeuka gjentas og at Aksjon Aqua fortsatt får gode tips om områder som bør ryddes opp med litt ekstra mannskap og personell. Dessverre er plast og forsøpling ikke et problem vi løser med det første.

Hilsen alle oss i Aksjon Aqua - Reine Vatn i Valdres
Tekst: Lene Hovi, Prosjektleder for Aksjon Aqua 

Se flere bilder her:

Team Ski Valdres med søppelet de plukket opp ved Leira StasjonTeam Ski Valdres trener ofte langs den nedlagte jernbanelinja og bidro til å rydde opp dumpet søppel ved Leira stasjon og traséen bort til og med Kalplassen. Fra venstre: Anders Alme Eng, Hans Kristian Dokken, Christian Thon Christensen, Rune Grobakken, Thea Snortheimsmoen, Hedda Holden, Vegard Kjøs Egge og Vegard Thon. I midten foran, Sigurd Øygard. (Foto: Lene Hovi)

Opprydning fra Begna ElvNaturvernforbundet i Valdres ryddet opp enorme mengder plastkanner og bildekk fra Begna elv og oppover skråningen. Blant annet ble mellom 50 og 75 AdBlue-kanner lokalisert og ryddet vekk herfra. (Foto: Tor Harald Skogheim)

Ryddeaksjon i FerisfjordenI Ferisfjorden ryddet både Røn Båteierforening og ansatte i Valdres Natur- og Kulturpark. Det ble ryddet i to økter. (Foto: Lene Hovi)

Flere tiår med dumpet søppel ble plukket opp ved en skråning langs E16 i Aurdal. Fred Kuyper fra Naturvernforbundet i Valdres og Aksjon Aqua-koordinator Torkjell Haugen brukte to dager på å rydde opp her (Foto: Lene Hovi)

Denne brakka stod og råtnet på rot ved Faslefoss. Valdres Kommunale Renovasjon hentet brakka med kran og ryddet området. (Foto: Torkjell Haugen)

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

Mai 2020