EN

NO

DE

Pant boksen - ikkje kast den i naturen

6. Juli 2020

Metallboksar i enga høyrer ikkje heime der. (Foto: Karoline Finstad Vold)

Husdyr på beite er eit kjent og kjært syn i Innlandet – framleis. Mjølkesjokoladereklame! Men når dyr får i seg søppel, blir harmonien borte og store lidingar eller død eit faktum.

Tekst: Guri Grønolen
Fylkesmannen i Innlandet

I sommar skal vi ha Noregs-ferie, dei aller fleste av oss. Oppfordringa frå Fylkesmannen i Innlandet er klar: Vis omsyn til dyra, ta søppelet ditt med heim! Kast ikkje metallboksar i naturen – dette er matfatet til dyra! Om dyra får i seg metall, kan det føre til indre blødningar og død.

Kampanjestart

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har saman med nestleiar i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, starta Norges Bondelags landsomfattende informasjonskampanje "Pant boksen". Målet er å gjera folk medvitne på hva som faktisk kan skje dersom du slengjer frå deg brus- og ølboksar i naturen.

Les meir om denne kampanja her (www.regjeringen.no)

Vern om husdyra

Magnhild Strand, mjølkeprodusent i Beito, registrer at det blir kasta meir og meir boksar der det ferdast mykje folk. Familien leiger eit jorde på Beitostølen der eigaren, i samarbeid med turistnæringa, gjennomfører ei grundig rydding av alt søppel som har hamna på jordet i løpet av vinteren. Strand set stor pris på at denne jobben vert gjort kvar vår.

Bønder elles i Innlandet fortel om ein innbitt kamp mot skarpe metallbitar frå aluminimumsboksar som er hamna i åker og eng, er vorte kutta opp under innhausting og til slutt endar i fôret til dyra.

Lett å løyse

Korleis kan du bidra til at verda blir ein tyggare og betre stad for dyra? Ta med deg søppelet ditt heim!  God sommar – og velkomen til gode feriedagar i Innlandet!

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

Januar 2021

Desember 2020

 • Her produseres "eit flak tå Valdres"Mandag, 21. Desember 2020

  Testproduksjon: (Fra høyre) Oda Hjelle og Ylva Sletten er i gang med første testproduksjon av potetgullet "VillVallers".…

 • - Nå får enda flere tilgang på fiberLørdag, 19. Desember 2020

  Fredrik Holte Breien (Foto: VNK)

  Fredrik Holte Breien er prosjektleder for den kommunale bredbåndsutbyggingen i Valdres og har jobbet…

 • Møt fire ferske fiberabonnenterFredag, 18. Desember 2020

  Katharina Sparstad, samboerne Sondre Riise Midtun og Julie Alexandra Haugerud, og Olav Agnar Wold går over til fiber. (Foto: Privat)

  I…

 • Snøfnugg i desember - en førjulstradisjonTirsdag, 1. Desember 2020

  Valdres sommersymfoni og Hemsingfestivalen har gleden av å invitere til felles julekonsert den 19. desember i Tingnes kirke…

November 2020

 • Telenor besøker husstander i ValdresFredag, 13. November 2020

  Telenor står for den kommunale bredbåndsutbyggingen i Valdres. Her fra kontraktunderskrivingen i vinter. Fra venstre: Ole Torgeir…

visitvaldres