Tildelt 2,35 millioner for at flere skal få oppleve seterkulturen

Hyggelig plakett i posten til Norsk Seterkultur. Innfelt, fra venstre: Katharina Sparstad (daglig leder i Norsk Seterkultur), Siv Beate Eggen (styreleder i Norsk Seterkultur) og Andreas Viestad (kokk, matskribent og seter-entusiast)

I går kom tidenes hyggeligste melding i posten til Norsk Seterkultur. I konvolutten var et tildelingsbevis på kroner 2.355.000 fra Sparebankstiftelsen DNB.

- Dette er fantastisk! Nå kan vi legge enda mer arbeid i få flere barn og unge til seters, sier daglig leder i Norsk Seterkultur, Katharina Sparstad.

Arbeidet skal gå til kartlegging, tilgjengeliggjøring og formidling av seterkultur. Valdres er i dag det området med flest aktive setre igjen i Nord-Europa, men organisasjonen jobber bredt mot nasjonale og europeiske områder der seterkulturen er truet.

Jobber også med UNESCO

- Dette er en ekstremt gledelig melding å få. Pengene skal gå til å fremme seterkulturen mot barn og unge spesielt, og går inn i arbeidet vårt med å søke om å føre seterkulturen på UNESCO sin liste for immateriell kulturarv, sier Sparstad.

- En viktig del arbeidet vårt er å se nye muligheter for seterkulturen i framtida. Da må vi selvsagt ha med oss barn og unge. Vi som har opplevd seterlivet vet hvor mye nyttig lærdom det kan gi. Her er det mye som kan kobles til pedagogiske metoder om mestring, inkludering respekt og ansvar.  Små og store oppgaver er like viktige, og alle kan ta del, sier Siv Beate Eggen, styreleder i Norsk Seterkultur.

Organisasjonen mener at moderne begrep som bærekraft, sirkulærøkonomi og økologiske fotavtrykk blir konkrete, og resultatene håndfaste og synlige gjennom seterkulturen.

- Takket være den viktigste fornybare ressursen vi har, sola, og plantenes klorofyll, kommer dyra hjem fra utmarka med masse deilig setermelk igjen og igjen, hele sommeren, sier Siv Beate som jobber med kulturskole og fremmedspråklige resten av året.

Besøkssetre

Katharina Sparstad har hatt skolebesøk på setra si i Valdres de siste 15 somrene.

- På setra er det god og viktig læring for alle. Når det nå blir færre setre må vi legge til rette for at flest mulig barn likevel får ta del i seterlivet. Med støtten fra Sparebankstiftelsen vil vi søke nye samarbeidsformer utvikle undervisningspakker og gjøre enklere å finne nærmeste besøksseter. Dette er arbeid vi ser fram til, sier Sparstad som også arbeider som kulturrådgiver i Valdres Natur- og Kulturpark.

- Regionalparker jobber en hel del i ulike, tverrfaglige samarbeid, og det er oftest vinn-vinn for alle, sier Sparstad.

Hun retter også en stor takk til Andreas Viestad som blant annet har etablert Geitemyra matkultursenter for barn.

- Andreas er også genuint opptatt av seterkulturen, og det var han som inviterte oss inn til det første møte med Sparebankstiftelsen. Han er en stor ressurs for en organisasjon som Norsk Seterkultur, avslutter Sparstad.

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

juni 2023

  • - Redd ikke alle kom like rene hjemFredag, 2. juni 2023

    Mellomtrinnet på Hedalen barne- og ungdomsskole ryddet med Aksjon AQUA 16. mai (Foto: Lene Hovi)

    Du har kanskje observert gule vester,…

mars 2023

februar 2023

januar 2023

desember 2022

  • 1000 års-markeringen i ValdresMandag, 19. desember 2022

    Jubileumsåret 2023 er godt i gang. Programmet er stadig under utvikling. (Foto: Carl Philip Weisser)

    I 2023 er det 1000 år siden…

>
>
>
visitvaldres