Naturlig påfyll i høstferien

Noen finner sin indre superhelt i naturen! (Foto: Hilde Greve Myhrvold)

I Valdres er vi så heldige at vi har mengder av tilgjengelig utmark, altså udyrket land, som det er fritt for alle å bevege og oppholde seg i. Her er sjeldne kulturlandskap og vidstrakte friluftsområder hvor du kan komme tett inn på naturen.

Høsten er spesielt vakker i fjellet, og vi håper flest mulig får seg en god naturopplevelse de nærmeste ukene.

Naturlige inntrykk

Fri og fritid er ikke nødvendigvis stressfritt. Tar du med barna ut i naturen er både du og de nødt til å koble på alle sanser og bruke både kropp og hode på en annen måte. Bytt ut digitale uttrykk med naturens inntrykk og ta inn den sjelden, majestetisk stillhet.

Trenger du turtips?
Dette er topp 30 vandreturer i Valdres
Mjølkevegen - en av norges vakreste sykkelruter
Naturopplevelser til hest eller med hund
 

Allemannsrettens gleder og plikter

Allemanssretten er forankret i friluftsloven, og gir alle lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Rett og slett et gratis fellesgode!

Du kan sette opp telt eller sove under stjernene hvor som helst i utmark, så lenge du er minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte. Sett opp teltet slik at det ikke skader ungskogen. Ved telting på samme sted i mer enn to netter, plikter du å spørre grunneieren om lov, bortsett fra på høyfjellet eller langt fra bosatte områder.

Fri ferdsel og opphold skal selvfølgelig foregå uten nevneverdig ulempe for andre, og det du tar med deg ut i naturen av søppel må du ta med deg hjem. Grunnregelen er: Ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere. Ikke gjør skade, og forlat naturen slik du gjerne vil finne den selv.

Les mer om allemannsretten her

Bålvett

Pølser og kakao, pinnebrød og marshmallows. Hva er vel hyggeligere enn en samling rundt bålet? Grilling og bålbrenning i naturen er dessverre også en kilde til skader på flora og fauna, brann og forsøpling, men med litt bålvett i bakhodet blir dette hyggelig for alle, inkludert de som kommer etter deg til bålplassen.

Usikker på grill- og bålvettreglene? Sjekk de her!
 

Drømmeferie for familiens firbente

Det er ikke alle ferier og turer som bikkja er like velkommen med på, men en tur i frisk natur mottas sjelden med annet enn intens logring. Selv om ordinær båndtvang nå er over, er det flere kommuner som har utvidet båndtvangen. 

Sjekk båndvangen i din feriekommune på Norsk Kennel Klub sine nettsider

En god regel er alltid å holde hunden i bånd. Vi håper Fido og Lassie også får fine dager sammen med familiene sine i høstferien!

Drittvær?

Som kjent, det finnes det ikke dårlig vær, men skulle dere trenge å la turtøyet henge til tørk en stund, byr Valdres på mye mer enn naturopplevelser.

Vi har her en aktivitetskalender her du kan sjekke ut: Hva skjer i Valdres

Tekst: Lene Hovi
lene.hovi@valdres.no

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: