For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Gjennomført åpent møte om Stølsruta i Valdres

8. Februar 2018

Onsdag 7.februar ble det holdt åpent møte om den historiske vandreruta i Valdres.

Stølsruta i Valdres er en av sju historiske vandreruter som skal etableres i 2018/2019, med midler fra Sparebankstiftelsen DNB.

Økende fotturisme

Prosjektleder for historiske vandreruter, Louise Brunborg-Næss,  innledet foredraget sitt med at fotturismen er økende og folk er glade i å gå på tur.

Brunborg-Næss understreker at i tillegg til at turen skal tilrettelegges for vandring er det like vitkig å gjøre historien om turen og kulturminnene langs ruta tilgjengelig på digitale platformer for å formidle budskapet til flere enn som velger å vandre turen. Alle de historiske vandrerutene vil være tilgjengelig på www.lokalhistoriewiki.no og www.ut.no. I tillegg er publikumsportalen for kulturminner hos Riksantikvaren www.kulturminnesøk.no en portal for å se, kommentere og legge inn kulturminner.  

Geocahing

Hun viste også til suksessen de har hatt ved å legge ut geocacher langs de historiske vandrerutene. Noe som også er tenkt her i Valdres. Geocaching er en type skattejakt der du skal finne skjulte gjenstander ute i naturen ved hjelp av en app på mobilen eller GPS. I tillegg til disse gjenstandene kan det legges til historier knyttet til kulturminner i området eller plassen geocachen ligger.

Ina Syversen, VNK, informerte om prosjektet Stølsruta i Valdres og framgangen i dette. Det har vært gjennomført møter med grunneiere og stølseiere langs ruta. Prosjektet skal nå i gang med å etablere arbeidsgrupper som skal arbeide med innhenting og bearbeiding av historie, kulturminner og tilrettelegging.

Dugnad

DNT Valdres som har ansvaret for den fysisk tilrettelegging av ruta. Trond Vatn, DNT Valdres, forteller at dette er det første store prosjektet DNT Valdres har startet på. Arbeidet med tilrettelegging av ruta som rydding og skilting er lagt opp til dugnadsarbeid og DNT Valdres inviterer nå folk til å være med på dugnad for å få tilrettelagt turen til åpning august 2018. Det er et ambisiøst mål, men med stor dugnadsånd kan vi klare det. Han forteller videre at de skal arrangere skilt- og merkekurs.

Videre forteller Trond Vatn at ruta er drøye 6 mil lang og det blir lagt opp til en familietur med 3-5 timers turer hver dag på 5 dager. Det er et lettgått turterreng, men vil være nødvendig med fjellsko. Det er fire overnattinger langs ruta, og to av de er ubetjente hytter der man trenger å ha med egen mat.

Levende historie

Han påpeker også viktigheten av å opplyse om at vi er gjester i området og tar hensyn til driften som er der. Dette vil være en viktig del av prosjektet med å føre folk gjennom det aktive stølsområde ruta ligger i.

Katharina Sparstad, VNK, startet presentasjonen med at dette er den eneste historiske vandreruta der historien fortsatt er levende. Langs Stølsruta i Valdres kan du fortsatt oppleve historien som fortelles og det er viktig at vi formidler denne historien både for Valdres og Norge. Da vi vet at kun 1% av norske setre er i bruk i dag. Stølsdrift er viktig for kulturlandskapet, dyras velferd og det gir kvalitetsmat. Det er viktig å formidle dette, for uten beitedyr og stølsdrivere forsvinner våre viktigste kvaliteter.

Vi må la folk oppleve dyremulens landskap.

Innspill fra salen gikk blandt annet på hvordan tydliggjøre at det er muglihet til å komme seg til start og slutt med kollektivtransport. i tillegg var det interesse for hvordan bedrifter, både lokalmat, overnatting, servering og aktiviteter i form av dryestell, i nærheten kunne koble seg på løypa for å vise helheten i området. Hvordan formidle utsalg av lokalmat var også et av innspillene.

Du kan fortsatt komme med innspill til ruta. Vi tar gjerne imot innspill på historier og aktiviteter som kan tilbys langs ruta.

Ta kontakt med Katharina Sparstad på ks@valdres.no eller på tlf: 46 92 03 70 eller Ina Syversen på ina.syversen@valdres.no eller tlf: 90 19 48 30

Les mer om prosjektet - Stølsruta som Historisk Vandrerute her

Mer om alle prosjektene til Valdres Natur- og Kulturpark her

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
visitvaldres