Utdanning og utvikling i Valdresrådet

Fra venstre: Inger Line Haraldsen, Kari Elisabeth Rustad, Kjell Berge Melbybråten, Henning Wangsnes og Kjersti Bjørnstad (Foto: Lene Hovi)

Årets første Valdresråd ble avholdt på Tingvoll i Bagn med utdanning og utvikling som sentrale stikkord.

Kompetanse, utdanning og lærlingplasser

Valdresrådet åpnet med at Inger Line Haraldsen, daglig leder ved Karriere Oppland Valdres, la frem status for fjoråret, blant annet at 115 voksne fullførte videregående utdanning via Karrieresenteret på Leira og at 65 av disse var innen yrkesfag.

Haraldsen fortalte også om erfaringer så langt ved den såkalte «Samfunnskontrakten 2016-2020» som skal øke antallet og kvaliteten på lærlingplasser i Valdres. Det er nedsatt et eget Kompetanseforum i dette arbeidet som har spisset fokuset mot to sektorer - helsefag og bygg/anlegg. 

Rektor ved Valdres vidaregåande skule, Kari Elisabeth Rustad, la fram Tilstandsrapport for 2017 og viste blant annet til at fullføringsgraden av videregående utdanning øker i Oppland og Valdres. I 2017 fullførte 86 prosent av elevene videregående utdanning i Oppland, og i Valdres lå samme prosentandel på 91 prosent.

Rustad roste også regionen for å få opp andelen lærlingplasser og relevant arbeidspraksis.

Mat, opplevelser og utvikling i Fjellregionen

Fjellnettverket et politisk nettverk for kommuner, regionråd og fylkeskommuner i fjellområdene av Sør-Norge. 

Kjell Berge Melbybråten sitter i styret og fortalte Valdresrådet om fordelene av at fjellområdene står sammen, slik som nord- og fjordområdene har organisert seg i sine samarbeidsplattformer. 

- Fjellnettverket skal være leverandør av regionalpolitiske diskusjoner, og i mai skal Valdres være vertskap for Fjellkonferansen 2018, der reiseliv, trender, digitalisering, kultur, natur og utvikling er sentrale tema, fortalte Berge Melbybråten.

Henning Wangsnes fra VNK viste til et konkret eksempel på Fjellnettverkets samarbeid fra januar i år, da regionen deltok på Internationale Grüne Woche. Da stod reiseliv og lokalmatprodusenter fra Setesdal til Røros samlet på stand under fanen «Fjell Norge».

Mjølkevegen som signaturprodukt

Henning Wangsnes holdt også neste innlegg der han viste frem Visit Valdres og VNKs satsing på sykkelruta Mjølkevegen, som er et populært reiselivsprodukt i Valdres. Her er det i fellesskap produsert film, foto og lansering i turappen Outtt i 2017, og regionens mål er å i løpet av kort tid finne Mjølkevegen som en av topp tre sykkelruter i landet.

Ros fra fylkeskommunen

Oppland fylkeskommune har faste plasser i Valdresrådet, og ny representant av året, Kjersti Bjørnstad orienterte kort om det omfattende arbeidet rundt regionreformer og fylkessammenslåing.

- Valdres er blant de mest konstruktive regionene i dette arbeidet. Dere fremstår samlet og kommer med løsninger og gode forslag. Fortsett dette fine arbeidet, sa Bjørnstad, og viste til at "Valdresmodellen" som regionsamarbeid er høyt ansett i Hedmark.

Gode tall for Valdres Natur- og Kulturpark

Aslag Hamre, rådgiver i VNK, la frem årsmelding og årsregnskap for 2017.

- Vi holder en god og stø kurs, og i 2017 hadde VNK et mindreforbruk på 1,1 millioner kroner i forhold til budsjett. Dette skyldes i hovedsak et nøkternt uttak av ressurser innenfor en rekke områder.

I tillegg til Valdresråd var det også styremøte i Valdres friluftsråd og Regionstyremøte på Tingvoll denne dagen.

Husk at du kan alltid holde deg orientert om møtevirksomhet og sakspapirer for disse tre organene under denne siden på www.valdres.no 

Valdresrådet 21. mars 2018 (Foto: Lene Hovi)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: