Stølsruta åpner som Historisk vandrerute

Stølsruta går fra Tisleidalen til Vang, gjennom levende stølslandskap. Her fra Jaslangen (Foto: Lene Hovi)

Stølsruta som bruks- og vandrerute har eksistert i flere århundre. Den 3. august åpnes den offisielt som Historisk vandrerute i regi av DNT og Riksantikvaren. Nyryddet og skiltet settes da Stølsruta på kartet som en nasjonal friluftsopplevelse kombinert med unik kulturarv.

Les mer om historien til Stølsruta her

Travel sommer

Leder av Valdres friluftsråd, Ina Syversen og kulturminnekonsulent i VNK, Katharina Sparstad har hatt en travel, men fin sommer. Dialog med DNT og Riksantikvaren, dugnadsorganisering i form av rydding og skilting, samt utforming og bestilling av informasjonstavler og -materiell har krevd sin del av sommerdagene for de to.

- Veldig givende og helt fantastiske folk i dugnadslagene! Vi har hatt med innsatte fra Slidreøya fengsel, lokale DNT-krefter og frivillige stiryddere sommeren igjennom. Det er veldig fint å se engasjement og lokal stolthet slå ut i slike prosjekter, forteller Ina Syversen, som selv har planlagt og utført mye av ryddearbeidet sammen med Valdres DNT.

Les også: Innsatte fra Slidreøya ryddet Stølsruta

- Jeg tror det er viktig at et slikt prosjekt forankres lokalt, da det berører et aktivt stølsliv og grunneiere langs ruta. For Stølsruta har dette slått positivt ut og alle rundt har heiet frem prosjektet. Stølskulturen er noe av det mest unike vi kan vise frem i Valdres, og en vandrerute som har fått stempelet "Historisk" er vi jo alle veldig stolte av, sier Sparstad.

Ferierte som stiryddere

Trond Vatn, nestleder i DNT Valdres, hadde i juli med seg to håndballdamer fra Asker som ønsket å bruke deler av ferien sin på stirydding langs Stølsruta.

- Fantastiske damer, og veldig sterke selvsagt, som håndballspillere gjerne er. Sammen møtte vi flere stølseiere langs ruta, og det var bare lovord å få, forteller Vatn.

Brukte ferien på stirydding: Hanna (til venstre) og Astri (til høyre) fra Asker. Bjørg fra Tyrisholt i midten. (Foto: Trond Vatn)Brukte ferien på stirydding: Hanna (til venstre) og Astri (til høyre) fra Asker. Bjørg fra Tyrisholt i midten. (Foto: Trond Vatn)

Åpner sammen med Stølsfestivalen

Den offisielle åpningen av Stølsruta skjer på Vasetstølen fredag 3. august kl 13:00, i samarbeid med Stølsfestivalen på Vaset. Det kommer representanter fra Riksantikvaren, DNT Norge, DNT Valdres, Fylkesmannen i Oppland, Oppland Fylkeskommune og lokale ordførere. I tillegg bys det på "Smak av støl" og kulturelle innslag.

- Johanna Fuglesteg åpner det offisielle programmet med kulokk. Det kommer til å sette de fremmøtte i en riktig fin stemning, forteller Ina Syversen.

Etter offisiell åpning kan de som ønsker det gå delen av ruta fra Nøsen til Jaslangen sammen. Turen blir i følge med lokale DNT-guider. Ta gjerne med egen bil til Nøsen, så kan du busses tilbake fra Jaslangen til Nøsen etter turen.

Følg Facebook-eventet for åpningen her 

Kart over Stølsruta

Den Historiske vandreruta Stølsruta i Valdres går fra Tisleia på Stølsvidda i Nord-Aurdal kommune, gjennom Vestre Slidre til Hugastølen og Sørre Hemsing ved Vangsmjøse i Vang kommune. Ruta knytter stølene sammen. Her har folk og dyr ferdes i uminnelige tider og det finnes spor etter kontinuerlig bruk fra steinalderens veidekultur fram til i dag.

Trykk her for detaljert turbeskrivelse
Last ned ruta i turappen Outtt, og ha detaljene på mobilen

Beitedyras rike

Langs Stølsruta har folk og beitedyr levd sammen sommer etter sommer i uminnelige tider og skapt det kulturlandskapet du ser i dag. Planter og dyr har gjennom flere tusen år tilpasset seg denne høstingskulturen, og mange sårbare og utrydningstruede arter finnes nettopp her.

-Dyra går fritt her oppe, og velger å komme hjem til melking. Samspillet mellom dyr og menneske er en gjensidig pakt og vi oppfordrer alle til å vise hensyn til beitende dyr, sier Katharina Sparstad.

Vis hensyn: Vi oppfordrer alle til å respektere dyrene ute på beite. (Foto: Lene Hovi)

Tekst: Lene Hovi
lene.hovi@valdres.no

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: