Valdresrådet: Valdres - en del av verden

Makerspace: Gudbrand Silvet Heiene informerte om prosjektet "Skaperkraft Valdres" som ønsker å etablere arenaer der det kan gro kompetanse på moderne teknologi.

Valdresrådet 19. september hadde regionens status og fremtidsmuligheter for næring på agendaen. "Å se Valdres som en del av verden" ble gjentatt både i innlegg og debatt.

Fremtidens arbeidsliv

"I 2050 vil brorparten av arbeidsplassene være i yrker vi i dag ikke har hørt om, og omtrent like mange av dagens arbeidsplasser vil være borte." (www.skaperkraftvaldres.no)

Gudbrand Silvet Heiene leverte et engasjert innlegg om hvordan vi i Valdres kan bygge kompetanse på moderne teknologi, og minnet om at flere og flere jobber kan gjøres uavhengig av hvor man bor.

- Valdres er allerede akterut i denne utviklingen, men det er ikke for sent å melde seg på. Vi må få begrep som makerspace, koding og delingskultur under huden, og sørge for at barn og unge får lagt tilrette slike digitale sløydsaler, sa Heiene til Valdresrådet.

Bærekraft og merkevaren Valdres

Menighetshuset på Bruflat var møtested for årets tredje Valdresråd, og i tillegg til Gudbrand S. Heienes foredrag, fikk rådet presentert innlegg fra et bredt spekter av næringslivet. 

Reiselivssjef i Visit Valdres, Merete Hovi, åpnet med å orientere om veien for å bærekraftsertifisere Valdres som reiselivsdestinasjon, og hvordan dette vil påvirke flere deler av næringslivet og bedre ruste oss for fremtiden.

- Med bærekraft øker vår attraktivitet blant turister, hytteeiere og lokalbefolkning. Det er både etterspurt og forventet i alle næringer og handler ikke utelukkende om miljøhensyn. FNs bærekraftsmål har også økonomisk levedyktighet og styrking av sosiale verdier innlemmet i sin definisjon av bærekraft, sa Hovi.

Henning Wangsnes, kommunikasjonssjef i Valdres Natur- og Kulturpark orienterte om merkevaren Valdres og bruk av Valdres-logoen i næringslivet

- Vi registrerer en økt interesse fra næringslivet om å knytte varemerken Valdres opp mot deres bedrifter. Vi leser det dit at Valdres-logoen kan være med å gi en merverdi til produktene, og det er vi veldig stolte av, sa Wangsnes.

Fredrik Holte-Breien i prosjektet "Bærekraftig Hytteutvikling i Valdres" fortalte om status og etterspurte større grad av samhandling mellom det offentlige og private. 

Lokalmat og matnasjonen Norge

Lokalmatproduksjonen i Valdres har de siste årene hatt et spesielt fokus via VNK og Fylkesmannen i Oppland. Guri Grønolen la frem status på prosjektet og viste til regjeringens løft av "Matnasjonen Norge".

- Sammen med Lofoten, Røros og Hardanger er Valdres de fire viktigste lokalmatområdene, i følge Matmerk. Matnæringen er viktig for sysselsetningen, og gjester som etterspør lokalmat legger igjen 18 prosent høyere døgnforbruk enn andre. Lokalmatnæringen gir altså store ringvirkninger for Valdres, sa Grønolen.

Tallenes tale

Hilde Tveiten Døvre fra Valdres Næringshage la i sitt innlegg vekt på "globale megatrender og regionale utviklingstrekk" og plasserte Valdres og Oppland i en større sammenheng. Sysselsettingsstatistikken for Valdres er negativ, selv om det er en økning innen offentlig sektor. Døvre la frem Næringshagens strategi for å holde næringslivet i Valdres oppdatert og i takt med resten av landet og verden.

Status Valdres ble også underbygget av fersk SSB-statistikk, fremlagt av Erik Engelien i Visit Valdres.

- Selv om detaljhandelen i Valdres går strålende skal vi ta inn over oss økningen i netthandelen, som vokser fire ganger raskere, sa Engelien.

Øvrig statistikk, blant annet angående befolkning, utdanning og bedrifters lønnsomhet er ikke bare munter lesning. Vi har utfordringer i Valdres som i øvrige regioner i landet.

Les mer: Dette er Valdresrådet
Se alle sakspapirer og innlegg fra Valdresrådet og regionstyremøter her

Tidligere Valdresråd i 2018:
Valdresrådet 20. juni - om kultur
Valdresrådet 21. mars - om utdanning og utvikling

Valdresrådet samlet på Menighetshuset på Bruflat onsdag 19. september 2018 (Foto: Lene Hovi)


Valdresrådet blir ledet av regionsleder Inger Torun Klosbøle (t.h.) Daglig leder i Valdres Natur- og Kulturpark, Jørand Ødegård Lunde, er referent (Foto: Lene Hovi)

Valdresrådet avsluttet med en worshop der de viktigste satsningsområdene for Valdres ble diskutert.

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: