Møt fire ferske fiberabonnenter

Katharina Sparstad, samboerne Sondre Riise Midtun og Julie Alexandra Haugerud, og Olav Agnar Wold går over til fiber. (Foto: Privat)

I høst åpnet Telenor opp for de som ønsket å koble seg på den kommunale fiberutbyggingen i Valdres 2021. Vi har snakket med tre husstander som nå gleder seg til å få fiber i veggen.

Tekst: Valdres Natur- og Kulturpark

- Det er gledelig å se at så mange i Valdres ønsker at det blir bygget høyhastighets-bredbånd for flest mulig, sier Fredrik Holte Breien, prosjektleder i VNK.

LES OGSÅ: Nå kan enda flere få tilgang på fiber i Valdres

Det er viktig for alle at vi bygger et robust og fremtidsrettet nett, og ønsker å få med flest mulig. Vi har derfor spurt noen som nylig har tegnet abonnement om hvilke behov de har for nett, og hvorfor de valgte å bestille fiber nå.
 

Olav Agnar Wold (46 år), Sør-Etnedal

Vårt behov for internett er todelt: vi er flere generasjoner på samme tun som ser TV, film, spiller og bruker nettet på normal måte. I tillegg er det meste av gardsdrifta koplet opp digitalt. Mjølkeroboten oppdateres og utveksler data hele tiden, og vi får feilmelding dersom nettet faller ut. Det er selvfølgelig irriterende dersom nettet faller ut midt i en film, men i drifta er vi helt avhengige av stabilt nett. Vi fører regnskap online og sender til dels store vedlegg jevnlig. Vi ser at maskinparken for øvrig digitaliseres mer og mer. Blant annet traktoren er koplet opp, monitoreres og analyseres jevnlig fra fabrikken slik at tiltak kan settes inn før eventuelle feil. Behovet for nettilgang i distriktene blir derfor enda viktigere i årene fremover.

Vi har hatt ADSL (bredbånd over vanlig telefonlinje) i flere år. Denne er nå nedlagt og vi har derfor gått over til mobilt bredbånd over 4G. Dette er til tider ustabilt i tillegg til at kapasiteten faller plutselig. Kravet til datamengde øker også, selv det å oppdatere en mobiltelefon i dag bruker 2-3 gigabyte med data. Tar du med alle på tunet blir det fort kostbart å betale for løpende datamengder.

Vi ser at bruken av nett eskalerer, og at vi trenger mer kapasitet fremover. Jo mer som blir digitalt, jo større blir kravet til stabilitet – uavhengig av antall brukere.

Sondre Riise Midtun (33 år), Skrautvål

Vi kom til Valdres for noen år tilbake. Vi har nå bygget oss hus i Skrautvål og ønsker en fremtidsrettet infrastruktur, blant annet fiber. I dag har vi mobilt bredbånd, men oppdateringer på både spillkonsoller, telefoner i tillegg til serier og film spiser opp datamengden. Jeg har vokst opp i Elverum, der fikk vi fiber for 15 år siden. Da jeg studerte hadde jeg fiber, så det er veldig uvant å ikke ha tilgang til stabil og høy fart.  Når man bygger nytt hus, er det selvsagt å legge infrastruktur for fiber – på lik linje med at vann, avløp, strøm og veitilgang er på plass.

Vi holder kontakten med familien gjennom videosamtaler, noe som blir vanskelig når hastigheten går ned eller at nettet faller ut. Det virker som om hastigheten går ned i perioder med mye hyttetrafikk, men det er bare min oppfatning.  Jeg jobber noe fra hjemmekontor der jeg jobber mot eksterne servere og er avhengig at dette fungerer sømløst. Internett over fiber er derfor det riktige valget for oss.

Katharina Sparstad (59 år), Vennis i Vang

Vi har lenge hatt trådløst bredbånd, og det har vært helt avgjørende for å kunne ha nett der vi bor. Når vi nå har bestilt fiber er det for å sikre stabilitet og kapasitet i fremtiden. Med koronasituasjonen og tilhørende hjemmekontor har vi sett hvor viktig det er å ha god nettkapasitet når flere er koblet opp.

Vi har to ungdommer som delvis bor hjemme. Jeg er storforbruker av nett selv, men ungdommene lever jo på nett! Hvis det skal være attraktivt å bo på bygda og i distriktene fremover, så må stabile nettløsninger være på plass.

Jeg mener at vi som distrikt og bygd må se på dette litt som en dugnad og være med å rigge Valdres for fremtiden. Dette handler om bolyst, arbeidsplasser og fleksible løsninger for kommende teknologi. Jeg vil strekke meg så langt som å si at det handler om frihet.

Lurer du på noe om den kommunale fiberutbyggingen i Valdres?
Spørsmål og svar finner du på: www.bredbandivaldres.no

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: