70 prosent av lokalt næringsliv er negativt berørt av pandemien

I midten av april ble det sendt ut en næringslivsundersøkelse til bedrifter i Valdres. Den tredje i rekken etter 13 måneder med koronatiltak.

Linda Mæhlum Robøle (regionrådsleder i Valdres), Merete Hovi (reiselivssjef og daglig leder i Visit Valdres), Karianne Borchgrevink (bedriftsutvikler i Valdres Næringshage) og Jørand Ødegård Lunde (daglig leder i Valdres Natur- og Kulturpark) leser blant annet i  besvarelsene at næringslivet trenger hjelp til å navigere i kompensasjonsordningene.

200 svar

Nærmere 200 bedrifter besvarte undersøkelsen, nok til å hente ut tydelige hovedtendenser og -utfordringer.

- Det er gledelig å se at det er en del bedrifter som faktisk gjør det bedre nå enn før pandemien inntraff, eller har hatt en positiv utvikling i løpet av de siste 13 månedene. Dette mener jeg har med bedriftenes vilje og evne til å tenke nytt og ta utviklingsgrep når de hadde muligheten, sier Karianne Borchgrevink i Valdres Næringshage.

- Men det er også et stort alvor som avdekkes, og vi ser at det er behov for forsterket hjelp for å klare å forholde seg til alle lokale og nasjonale kompensasjonsordninger, frister og søknadsskriving, sier Hilde Tveiten Døvre i Valdres Næringshage, som nå prioriterer å legge lista enda lavere for næringsdrivende som tenger hjelp:

Torsdag 20. mai, fredag 21. mai og tirsdag 25. mai vil tidligere bankmann Øivind Langseth være tilgjengelig på telefon 469 40 739 fra klokken 09-15 for å bistå næringsdrivende som trenger hjelp til å finne og forstå kompensasjonsordningene. Kommer du ikke gjennom på telefon, så send e-post til post@valdres-nhage.no

LES MER: Intensiverer hjelpen til næringslivet i uke 20 og 21

Hovedtendenser 

Prosjektgruppa bak næringslivsundersøkelsen trekker frem fem hovedtrekk fra undersøkelsen:

* Blant de som har svart er det det 70 prosent som er negativt berørt av pandemien det siste året, og den økonomiske situasjonen er kritisk for 10 prosent av bedriftene i Valdres.

* Flere ønsker bistand og kurs for å utvikle sin bedrift.

* Om bedriftens fremtidsutsikter svares det slik:
18 prosent sliter økonomisk på kort sikt
15 prosent tror de vil komme til å slite økonomisk på lang sikt
I verste fall vil dette berøre over 150 arbeidsplasser i Valdres 

* Mangesysleriet i Valdres gjør at mange føler de ikke får tilstrekkelig støtte. Nisjenæringer faller ut av kompensasjonsordningene, da kun hovednæringer blir kompensert.

* Mange opplyser at de er rammet av pandemien, men føler de ikke faller inn under de kompetanseordningene som er gitt.

Tallene tas med videre

Valdreskommunene, Valdres Natur- og Kulturpark, Valdres næringshage og Visit Valdres bruker hovedtrekkene og de underliggende tallene i sitt videre arbeid for å belyse spesifikke utfordringer for næringslivet i Valdres opp, mot fylkeskommunale og nasjonale myndigheter.

NAV Valdres får også en orientering om resultatene fra undersøkelsen.

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: