Rømmegrøt
Rømmegrøten er ekte norsk tradisjonsmat som har lange tradisjoner i Valdres. I og med at grøten skal kokes på ekte rømme, er ikke dette en grøt som serveres til hverdags. Rømmegrøt er ansett som festmat, og følger valdresingen fra vugge til grav, da den gjerne serveres ved barselsbesøk, dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser. Tidligere var det også tradisjon å koke rømmegrøt når man var ferdige med slåtten, og i tillegg er det også vanlig å servere delikatessen til St. Hans.
Tilbehør
Rømmegrøt serveres gjerne med sukker og kanel i tillegg til smørøye eller fett fra rømmegrøtkokingen. Ved siden av serveres gjerne kurv, spekemat, fenalår og flatbrød. Det finnes også lokale varianter hvor grøten serveres med både rakfisk, røkt ørret, hardkokte egg eller rosiner.
Rømmegrøt i Valdres
I Valdres er det selvfølgelig mange som lager ordentlig rømmegrøt fra bunnen av, og noen av dem som tilbyr denne herlige tradisjonsrike delikatessen er
- Gamlestølen, Etnedal
- Fagernes Camping, Fagernes
- Danebu, Aurdal
- Gomobu Fjellstue, Vaset
- Vasetstølen, Vaset
- Sekskanten, Vaset
- Syndinstøga, Syndin
- Sparstadstølen i Sanddalen, Sanddalen
- Filefjellstuene, Tyinkrysset
- Tyinholmen, Tyin
- Fondsbu, Eidsbugarden
- Jotunstogo, Beitostølen
- Haugseter Fjellstue, Øystre Slidre
- Bygdin Høifieldshotel, Bygdin
- Valdresflye Kafé, Valdresflye
- Storefjell Resort, Golsfjellet
- Langestølen Kolonial og Kafe, Stølsvidda
Lokalmat i Valdres
I det hele tatt er Valdres en region som er god på lokalmat, og visste du at Valdres har hele fire produkter som har beskyttet geografisk betegnelse, nemlig Rakfisk fra Valdres, Kurv frå Valdres, Rein fra Jotunheimen og Stølssmør/Setersmør? Ønsker du å kjøpe lokalmat i Valdres, finner du en oversikt over produsenter her, og her finner du en oversikt over steder du kan få kjøpt med deg godsakene.
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram