Norske Parker på statsbudsjettet i 2020

- Å jobbe med regionalpark handler om å skape en samarbeidsplattform. Hensikten er at aktører på ulike nivåer går sammen om å ta vare på og videreutvikle et områdes særegne natur- og kulturverdier, sier Eivind Brenna, styreleder i Norske Parker, som er svært fornøyd med posten i statsbudsjettet for 2020. (Foto: Lene Hovi)

PRESSEMELDING

Regjeringens forslag til statsbudsjett styrker satsingen på norske regionalparker.

I forslag til statsbudsjett vil regjeringen gi 5 millioner kroner til utvikling av Valdres natur- og kulturpark, Nærøyfjorden Verdsarvspark, Telemarkskanalen regionalpark og seks andre regionalparker gjennom organisasjonen Norske Parker.

De norske regionalparkene bidrar til lokal verdiskaping basert på natur- og kulturverdier. Dette gjør de gjennom å bygge stedsmerkevarer og utvikle bærekraftige lokale produkter og opplevelser. Valdres Natur- og kulturpark har for eksempel over flere år skapt kjennskap og stolthet for lokalbefolkningen gjennom utvikling av lokale produkter og en særegen stedsmerkevare.

LES MER: Dette er Norske Parker

- Vi er glade for at regjeringen vil sikre parkenes satsinger, slik at vi kan bidra til bred og bærekraftig verdiskaping, utvikling av lokale produkter og opplevelser – og ikke minst for å ivareta landskap, kulturarv og lokal identitet, sier Eivind Brenna, styreleder i Norske Parker.

De norske regionalparkene utløser frivillighet og sosial verdiskaping gjennom langsiktig partnerskap og medvirkning basert på egne visjoner og verdier. Det finnes 9 regionalparker i Norge som omfatter 35 kommuner og flere hundre små og store partnere. I Europa finnes det omlag 900 parker av denne typen.

- Parkene jobber på tvers og i mellomrommet hvor sektormyndighetene ofte kommer til kort. Dette gjøres med basis i solide samarbeidsplattformer og med utstrakt bruk av partnerskap med lokalt næringsliv og organisasjonsliv, sier Eivind Brenna.

LES MER: Dette er Valdres Natur- og Kulturpark

Støtten over statsbudsjettet vil styrke lokalt engasjement for ivaretaking og utvikling av de særegne landskap og identitetsområder som regionalparkene representerer. Organisasjonen Norske Parker og regionalparkene vil nå få økt kapasitet til å oppfylle nasjonale mål om ivaretaking av landskap- og kulturarv, samt verdiskaping basert på natur- og kultur.

Valdres Natur- og Kulturpark feiret med kake og brede smil mandag 7. oktoberFeiring hos Valdres Natur- og Kulturpark mandag 7. oktober (Foto: Lene Hovi)

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

april 2024

  • Vil at flere skal gjøre som herTorsdag, 18. april 2024

    Både private eiere av kulturminner, samt lag og foreninger, har søkt om midler til istandsetting og restaurering de siste årene,…

  • Rydd - og tjen en slump med REN samvittighetOnsdag, 17. april 2024

    Å rydde plastsøppel og avfall langs etter elver og vassdrag er viktig for vannkvalitet og dyreliv i regionen, samt veldig digg for…

  • E16 ut av Fagernes og inn i NTP Mandag, 8. april 2024

    Nok en gang står E16 Fagernes sør-Hande utenfor Samferdselsdepartementets plan for de neste 12 årene, Nasjonal…

mars 2024

februar 2024

>
>
>
visitvaldres