Mange "klaffet" på smakfullt snøggtreff

Konstruktive samtaler over bordet: Over 40 produsenter og serveringsbedrifter fikk 10 minutter med hverandre før de gikk videre til neste bord under snøggtreffet tirsdag 3. desember. Flere konkrete avtaler kom ut av dagen. Her møtes Piltingsrud og Beitostølen Barcraft (bak) og Sørre Kongslien og Nythun (Foto: Lene Hovi)

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

God summing, håndtrykk og blide nikk. Telefonnumre skrives opp og smaksprøver leveres ut. Lokalmatprodusenter og serveringssteder i Valdres har satt av en dag for å bli bedre kjent med hverandre. Det speed-dates og småflørtes over lav sko denne tirsdagen i førjulsstria, og mange har avtalt å møtes igjen.

Morgendagens forbruker

Arrangørene av snøggtreffet mellom lokalmatprodusenter og serveringssteder, Guri Grønolen, Merete Hovi og Hilde Tveiten Døvre, satte innledningsvis en klar tone for hvorfor lokalmat bør få større plass på menyene i Valdres.

- Mat har blitt en større del av reisene og opplevelsene til folk. Færre spør hvor du har vært i ferien, de vil vite hva du har opplevd, sa Merete Hovi og ba folk tørre å være mer frempå og skryte av seg selv. 

Allerede i inneværende år nådde regjeringen sitt mål om å ha en omsetning på lokalmat på over 10 milliarder kroner innen 2025.

- Dette er et tydelig tegn på at både etterspørsel og betalingsvilje er på plass. Det kan henge sammen med klimautfordringer og generelle reiselivstrender. Mat er kultur og folk vil spise lokalt, bekreftet Guri Grønolen og Hilde Tveiten Døvre. 

De to minnet om at både Innovasjon Norge og næringshagen er gode støttespillere for de som vil satse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Arrangørtrioen: (F.v.) Hilde Tveiten Døvre (Valdres næringshage), Guri Grønolen (Fylkesmannen i Innlandet og Valdres Natur- og Kulturpark) og Merete Hovi (Visit Valdres) var svært fornøyde med oppmøtet og gjennomføringen (Foto: Lene Hovi)

Bort fra industrimat

Før alle fikk ti minutter speed-date med hverandre, var flere aktører oppe på podiet og snakket om erfaringer, muligheter og utfordringer i lokalmatsegmentet.

Gøran Bring, kjøkkensjef på Danebu Kongsgård, har allerede en svært tydelig lokalmat-profil på menyen sin, men er fortsatt ikke fornøyd.

- Etter nyttår skal vi satse enda tøffere på lokalmat. Bortsett fra enkelte tørrmatvarer vil vi helst helt bort fra industrimat. Det er en klar forventning i markedet om å få servert lokale smaker oppe hos oss, og det er mye mer givende å servere mat med kjærlighet og en historie, sa Bring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Lokalmat på menyen: Gøran Bring er kjøkkensjef på Danebu Kongsgård og har allerede har et stort utvalg av lokale smaker å tilby sine gjester, men han vil finne enda flere lokale matleverandører.(Foto: Lene Hovi)

Levende bygder

Line Svien fra Tyinlam og Solbjørg Kvålshaugen fra Fondsbu var også tydelige i sine innlegg.

- Godt vertskap er å servere det beste du har og råvarer du kan stå inne for. Dette handler også om å bidra til å holde bygda levende. Vi vil jo ha bosetning, beitedyr og vakkert kulturlandskap. Å handle lokalt handler ikke om noe annet enn vilje, sa en engasjert Kvålshaugen. 

Line Svien er kjent for å levere gode historier om dyrene og drifta av Tyinlam, og bruker utelukkende sosiale medier som sin markedskanal.

- Det er ikke så lett å se det selv, men i Valdres har vi unike utmarksbeiter og vi skiller oss tydelig ut i positiv retning. Ren natur, frisk fjelluft og god dyrevelferd er salgbart. Snakker vi sammen, så blir historien felles og det blir lettere å spille på hverandre, sa Svien.

Døråpner

En av lokalmatprodusentene på snøggtreffet var Helge G. Holte, også kjent som "Bakeren i Bagn". Han var en av flere som uttrykte at han var fornøyd med arrangementet og satt igjen med gode "matcher" etter samtalene over bordet.

- Slike arrangement er viktig i denne bransjen og dagen i dag har vært en døråpner for mange av oss. Det er mye god vilje på begge sider av bordet, så det å få tid til å snakke sammen på denne måten åpner muligheter for oss alle, sa Holte med en god liste bestående av nye venner og telefonnumre.

Se flere bilder fra snøggtreffet her:

Bakeriet i Bagn møter Storefjell
 

Tyinlam møter Gomobu
 

Godt oppmøte på Scandic Valdres under snøggtreffet mellom lokalmatprodusenter og serveringsbedrifter.
 

Moahaugen møter Danebu Kongsgård
 

Helle Kjøtt møter Syndinstøga
 

Plassen forsøksgård møter Munkekroen
 

Olestølen møter Fondsbu
 

Piltingsrud gård møter Fondsbu
 

Noraker møter Scandic Valdres
 

Bosheimsmarken møter Radisson Blu Beitostølen
 

NRK møtte opp og intervjuet flere av aktørene under snøggtreffet. Her er det Line Svien som er i aksjon.

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

mars 2024

februar 2024

januar 2024

>
>
>
visitvaldres