Fire tonn mindre søppel i vassdraga

Hadde travle dager: Ekstra høy aktivitet på miljøstasjonene i Valdres under Strandryddeuka (Foto: VKR)

Totalt kom det inn over 80 tonn mer søppel til miljøstasjonene i Valdres under Strandryddeuka enn uka før.

- Skal si det var "armer og ben" på miljøstasjonene under Strandryddeuka, sier en fornøyd Anne Kristin Medhus på Valdres Kommunale Renovasjon. 

Hun har finregnet på tallene den siste tiden og tolker de som et tegn på en enorm ryddeinteresse under Strandryddeuka, både langs vassdrag og sikkert også hjemme hos folk privat.

- Avfallet som kom inn på miljøstasjonene var jo ikke utelukkende fra strandrydding, men det kan tyde på at folk hadde rydding generelt noe lenger frem i bevisstheten den uka. Under Strandryddeuka kom det inn 119 tonn søppel fordelt på 48 containere på miljøstasjonene. Til sammenligning kom det inn 38 tonn fordelt på 17 containere uka før, forteller Medhus.

LES OGSÅ: Dagny ga bort strandryddepremien på kr 5000 kr

Minst fire tonn

Aksjon AQUA hadde seks containere stående ute til strandrydding under uka, og den siste containeren bistod i tillegg ryddeaksjonen til Slidrevassdraget grunneigarlag og 8. klasse ved Slidre skole, som ble arrangerte uka etter.

Totalt i de seks containerne ble det levert fire tonn avfall.
I tillegg benyttet strandryddere i Vang den utplasserte containeren til Coop Norge, og herfra har det ikke kommet inn noe tall ennå.

- Det er rett og slett fire tonn mindre søppel i vassdraga i Valdres, uttrykker en svært fornøyd Medhus som sammen med Valdres friluftsråd, Naturvernforbundet i valdres og Valdres Natur- og Kulturpark ønsket å innføre Strandryddeuka som konsept i Valdres denne våren.

Aksjon AQUA fortsetter

Videre denne våren og frem mot høsten vil Aksjon AQUA fortsette å rydde langs vassdraga i Valdres. Nå med fokus på ryddeaksjoner som krever forsterket mannskap og utstyr.

- Gjennom Strandryddeuka har vi mottatt tips om en del ekstra forsøpla områder og regelrette dumpingplasser. Dette blir aksjoner som trolig krever både båt og ATV, samt organisering fra Naturvernforbundet, forteller Ina Syversen i Valdres friluftsråd. 

Har du tips om hvor Aksjon AQUA bør rydde opp utover sommeren? Send epost til friluftsradet@valdres.no

Se bilder fra noen av ryddeaksjonene under Strandryddeuka, postet på Facebookgruppa "Aksjon AQUA - Reine vatn i Valdres" her:

Tekst:
Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
lene.hovi@valdres.no

Les flere artikler fra Valdres Natur- og Kulturpark her

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

april 2024

  • Vil at flere skal gjøre som herTorsdag, 18. april 2024

    Både private eiere av kulturminner, samt lag og foreninger, har søkt om midler til istandsetting og restaurering de siste årene,…

  • Rydd - og tjen en slump med REN samvittighetOnsdag, 17. april 2024

    Å rydde plastsøppel og avfall langs etter elver og vassdrag er viktig for vannkvalitet og dyreliv i regionen, samt veldig digg for…

  • E16 ut av Fagernes og inn i NTP Mandag, 8. april 2024

    Nok en gang står E16 Fagernes sør-Hande utenfor Samferdselsdepartementets plan for de neste 12 årene, Nasjonal…

mars 2024

februar 2024

>
>
>
visitvaldres