Gauken har gale - kurven er ferdig!

Bente Rakstad er stolt av kurven, spekepølsa fra Valdres, og organiserer i disse dager årets kuvekåring. Fagjuryens resultat offentliggjøres på Valdresdagen lørdag 22. juni. Da er også publikum invitert til å prøvesmake og utrope en folkejury-vinner. (Foto: Lene Hovi)

Hvis rakfisk kan kalles det rosa gullet fra Valdres, så er kurven vårt sorte gull. De to matskattene deler samme høythengende status fra Matmerk, såkalt "Geografisk beskytta betegnelse".

Nedarvet og naturbetinget håndverk

- Vi var 10-12 kurvprodusenter som dro rundt og intervjuet til sammen hundre personer om tradisjoner og tilknytningen til navnet "kurv". Vi fikk mange gode historier, snikinnsikt i hemmelige oppskrifter og godt dokumentert kunnskap om historisk nedarvet og naturbetingede "regler" om hvordan lage denne matskatten, forteller Bente Rakstad.

Hun mimrer tilbake til da Kurv fra Valdres tok skrittet for å søke om den lovbeskytta produktmerkingen til Matmerk som kurven mottok i 2011.

Les mer om Kurv fra Valdres her

I praksis betyr dette at Kurv fra Valdres deler status med kun tretti andre lokalmatprodukter i hele Norge.

I klasse med parma-skinke

La oss sette det i et videre perspektiv. I Valdres deler kurv, som nevnt, denne verna statusen med rakfisk. I vårt naboland Sverige er det kun tre lokalmatprodukt totalt som har fått denne merkingen. Ser vi til Italia, er vår kurv faktisk sidestilt med parma-skinke og parmesanost.

- Det er jo litt rart. Vi kurveprodusenter er nok litt ydmyke og nevner sjeldent slike sammenligninger. Men jo, det er et håndverk. Et matprodukt som påbegynnes i januar, som tradisjonelt sett skal være med og utnytte hele dyret og konservere en delikat smak til både hverdag og fest. I Valdres har vi et tørt klima og vi trenger ingen startkultur for å speke kurven. Dette er bare noe av det som skiller kurv fra vanlig spekepølse, forteller Rakstad.

Gjøkens rolle

På folkemunne sies det at kurven er ferdig speket når gjøken kan høres i bygda på vårparten.

- Praktiserer kurveprodusenter denne tidsanvisningen i våre dager også?

- I moderne tid har vi nok fått flere vitenskapelige metoder til å bedømme om kurven er klar til å tas ned fra stabburet der den har hengt til tørk i flere måneder, men gjøken er med på å gi dette matproduktet en fin historie og identitet, og den er fortsatt med på å fortelle oss bønder om vi tidsmessig er på lag med naturen, sier Rakstad.

Økende interesse

Generelt kan man, blant annet via Innovasjon Norge, lese om en voksende interesse for lokale matvarer. Omsetningsveksten for lokalmat øker dobbelt så mye som for annen mat - så både kurv og rakfisk treffer tiden. Bente Rakstad tror også det har vært et godt trekk å legge kurvekåringen til Valdresdagen og innføre en folkejurypris.

- Vi har hatt noen gode år i det siste. I 2017 ble Valdresdagen etablert på Fagernes og Leira og vi lanserte samtidig folkejuryprisen for årets kurv. Valdresdagen er et samarbeid mellom Valdres Sommersymfoni, kurv- og lokalmatprodusenter, Fagernes Kjøpesenter, Amfi Valdres på Leira, Scandic Valdres, Valdres Natur- og Kulturpark og Fylkesmannen i Innlandet. Dette er en dag da regionssenteret i Valdres er godt besøkt og alle som vil kan få smake, smatte og synse om kurven. Prisen fra folkejuryen henger nesten like høyt som fagjuryprisene, forteller Rakstad.

Nytt av året er at publikum kan prøvesmake og stemme to steder, både på Skiferplassen på Fagernes og på Grepa Gøtt Café i andre etasje på Amfi Valdres. 

Lokalmatmarkedet på Skiferplassen under Valdresdagen (Foto: Lene Hovi)
 

Valdres Sommersymfoni holder gratiskonsert på Skiferplassen og trekker mye folk til lokalmarkedet under Valdresdagen (Foto: Lene Hovi)

Tekst:
Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
redaskjonen@valdres.no

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

april 2024

  • Vil at flere skal gjøre som herTorsdag, 18. april 2024

    Både private eiere av kulturminner, samt lag og foreninger, har søkt om midler til istandsetting og restaurering de siste årene,…

  • Rydd - og tjen en slump med REN samvittighetOnsdag, 17. april 2024

    Å rydde plastsøppel og avfall langs etter elver og vassdrag er viktig for vannkvalitet og dyreliv i regionen, samt veldig digg for…

  • E16 ut av Fagernes og inn i NTP Mandag, 8. april 2024

    Nok en gang står E16 Fagernes sør-Hande utenfor Samferdselsdepartementets plan for de neste 12 årene, Nasjonal…

mars 2024

februar 2024

>
>
>
visitvaldres