For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Gauken har gale - kurven er ferdig!

16. Juni 2019

Bente Rakstad er stolt av kurven, spekepølsa fra Valdres, og organiserer i disse dager årets kuvekåring. Fagjuryens resultat offentliggjøres på Valdresdagen lørdag 22. juni. Da er også publikum invitert til å prøvesmake og utrope en folkejury-vinner. (Foto: Lene Hovi)

Hvis rakfisk kan kalles det rosa gullet fra Valdres, så er kurven vårt sorte gull. De to matskattene deler samme høythengende status fra Matmerk, såkalt "Geografisk beskytta betegnelse".

Nedarvet og naturbetinget håndverk

- Vi var 10-12 kurvprodusenter som dro rundt og intervjuet til sammen hundre personer om tradisjoner og tilknytningen til navnet "kurv". Vi fikk mange gode historier, snikinnsikt i hemmelige oppskrifter og godt dokumentert kunnskap om historisk nedarvet og naturbetingede "regler" om hvordan lage denne matskatten, forteller Bente Rakstad.

Hun mimrer tilbake til da Kurv fra Valdres tok skrittet for å søke om den lovbeskytta produktmerkingen til Matmerk som kurven mottok i 2011.

Les mer om Kurv fra Valdres her

I praksis betyr dette at Kurv fra Valdres deler status med kun tretti andre lokalmatprodukter i hele Norge.

I klasse med parma-skinke

La oss sette det i et videre perspektiv. I Valdres deler kurv, som nevnt, denne verna statusen med rakfisk. I vårt naboland Sverige er det kun tre lokalmatprodukt totalt som har fått denne merkingen. Ser vi til Italia, er vår kurv faktisk sidestilt med parma-skinke og parmesanost.

- Det er jo litt rart. Vi kurveprodusenter er nok litt ydmyke og nevner sjeldent slike sammenligninger. Men jo, det er et håndverk. Et matprodukt som påbegynnes i januar, som tradisjonelt sett skal være med og utnytte hele dyret og konservere en delikat smak til både hverdag og fest. I Valdres har vi et tørt klima og vi trenger ingen startkultur for å speke kurven. Dette er bare noe av det som skiller kurv fra vanlig spekepølse, forteller Rakstad.

Gjøkens rolle

På folkemunne sies det at kurven er ferdig speket når gjøken kan høres i bygda på vårparten.

- Praktiserer kurveprodusenter denne tidsanvisningen i våre dager også?

- I moderne tid har vi nok fått flere vitenskapelige metoder til å bedømme om kurven er klar til å tas ned fra stabburet der den har hengt til tørk i flere måneder, men gjøken er med på å gi dette matproduktet en fin historie og identitet, og den er fortsatt med på å fortelle oss bønder om vi tidsmessig er på lag med naturen, sier Rakstad.

Økende interesse

Generelt kan man, blant annet via Innovasjon Norge, lese om en voksende interesse for lokale matvarer. Omsetningsveksten for lokalmat øker dobbelt så mye som for annen mat - så både kurv og rakfisk treffer tiden. Bente Rakstad tror også det har vært et godt trekk å legge kurvekåringen til Valdresdagen og innføre en folkejurypris.

- Vi har hatt noen gode år i det siste. I 2017 ble Valdresdagen etablert på Fagernes og Leira og vi lanserte samtidig folkejuryprisen for årets kurv. Valdresdagen er et samarbeid mellom Valdres Sommersymfoni, kurv- og lokalmatprodusenter, Fagernes Kjøpesenter, Amfi Valdres på Leira, Scandic Valdres, Valdres Natur- og Kulturpark og Fylkesmannen i Innlandet. Dette er en dag da regionssenteret i Valdres er godt besøkt og alle som vil kan få smake, smatte og synse om kurven. Prisen fra folkejuryen henger nesten like høyt som fagjuryprisene, forteller Rakstad.

Nytt av året er at publikum kan prøvesmake og stemme to steder, både på Skiferplassen på Fagernes og på Grepa Gøtt Café i andre etasje på Amfi Valdres. 

Les mer om alt som skjer på Valdresdagen her

Lokalmatmarkedet på Skiferplassen under Valdresdagen (Foto: Lene Hovi)
 

Valdres Sommersymfoni holder gratiskonsert på Skiferplassen og trekker mye folk til lokalmarkedet under Valdresdagen (Foto: Lene Hovi)

Tekst:
Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
redaskjonen@valdres.no

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

Juli 2020

  • Beboere ved mottakssenteret i Vang.|

    Mottaket tok grep i VangOnsdag, 1. Juli 2020

    Man får ryddet mye med god innstilling og tørre klær! Mottaket i Vang bistod Aksjon Aqua - Reine Vatn i Valdres med å…

Juni 2020