-Tiltak som øker folks friluftsglede

Nærmere 40 mennesker og tre hunder deltok da Tonsåsen hytteforening offisielt åpnet sin nye gapahuk lørdag 14. september. 

Tekst og foto: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
redaksjonen@valdres.no

- Dette handler om å legge tilrette for en miljøvennlig bruk av naturen, skape et lavterskel turmål og øke friluftsgleden. Her har hytteforeningen, løypelaget og grunneiere lagt ned en enorm dugnadsinnsats og nå har vi en flott gapahuk som er tilpasset både sommer- og vinterbruk, sa sekretær i hytteforeningen, Tore Wien.

Gapahuken er satt opp i umiddelbar nærhet av blåmerkede turstier og en skiløype-trasé, og lukten av pølser på grillen og nykokt kaffe la seg som en fin ramme om åpningsarrangementet. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)Trine Adde Hansebakken åpnet gapahuken ved å hogge over tråden med øksTrine Adde Hansebakken åpnet gapahuken med et par øksehugg.

Grenser til tre kommuner

Varaordfører i Sør-Aurdal, Trine Adde Hansebakken, fikk æren av å hogge over åpningssnoren da selve gapahuken ligger i hennes kommune. 

- Dette blir et flott samlingspunkt og turmål for både hytteeiere og lokalbefolkning. Vi håper småbarnsfamilier får en naturlig stopp på turen her og benytter gapahuken hele året, sa Hansebakken da hun hadde svingt øksa.

Området til Tonsåsen hytteforening sprer seg også over Etnedal og Nord-Aurdal kommune, så ordførerne Toril Grønnbrekk og Inger Torun Klosbøle var også til stede på åpningen.

- Jeg er så takknemlig for det gode samarbeidet mellom kommunen og hytteforeningen. Det er vi gjensidig avhengig av og i dag feirer vi god dugnadsånd og et flott tilskudd til bruk av naturen her, sa Grønbrekk.

Inger Torun Klosbøle er også regionrådsleder i Valdres og er stolt av Valdres friluftsråds rolle i å bistå lag og foreninger i arbeidet med å gjøre naturen mer tilgjengelig.

- Valdres friluftsråd har både naturens og brukernes interesser i sitt arbeid. Via friluftsrådet ble det søkt om, og gitt et tilskudd på, 50.000 kr til flere enkeltstående gapahuker i Valdres. Gratulerer til alle i området som nå har fått et nytt og flott turmål, sa Klosbøle.

Det ble servert pølser på åpningenI anledning den offisielle åpningen ble det servert pølser, solskinnsboller, kaffe og brus ved den nye gapahuken til Tonsåsen hytteforening.

Godt oppmøte på åpningen av gapahuken. 

Fakta om gapahuken på Tonsåsen og ellers i Valdres:

Tilbake i 2016 søkte Valdres friluftsråd på midler til varmebuer i løypenettet i Valdres. Valdres friluftsråd er organisert som en integrert organisasjon i Valdres Natur- og Kulturpark. Formålet til friluftsrådet er å fremme allsidig og miljøvennlig friluftsliv i Valdres, med ønske om økt bruk av naturen. I Valdres spiller naturen en stor rolle for både fastboende og tilreisende. Tilrettelegging for bruk av naturen senker terskelen for å komme seg ut på tur, og her ønsker friluftsrådet å være en aktiv part i samarbeid med lokale lag og foreninger. 

Friluftsrådet mottok midler til tre varmebuer fra Sparebankstiftelsen DNB høsten 2016.
Lokale løypelag ble invitert til å søke om å få varmebu i sitt løypenett. Det kom inn seks søknader for sju varmebuer/gapahuker, og der var flere som heller ønsket gapahuk enn varmebu. Etter vurdering av søknadene vedtok styret for friluftsrådet å dele summen på seks varmebuer/gapahuker, og det ble tildelt 50 000,- til hver av søkerne.
Ett av løypelagene sa fra seg sin gapahuk i 2018. Da hadde allerede Tonsåsen hytteforening sendt en søknad om gapahuk til friluftsrådet, og var en naturlig overtager for midlene til gapahuk. Ved godkjenning av tilsagn på en varmebu/gapahuk påtar hytteforeningen seg eierskap til gapahuken og vil ha alt ansvar i forbindelse med vedlikehold.

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

mars 2024

februar 2024

januar 2024

>
>
>
visitvaldres