- Selvsagt skal vi kåre årets beste rakfisk!

Rakfiskgeneral Håvard Halvorsen foran fagjuryens rom, der årets beste rakfisk blir kåret lørdag 7. november (Foto: Lene Hovi)

- Selve rakfisk-kåringen vil foregå like høytidelig som tidligere år, og vi merker at spenningen rundt årets kåring ikke er noe mindre, selv om rammen og festen rundt er borte, sier rakfiskgeneral Håvard Halvorsen.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Halvorsen er på plass og sjekker fasilitetene rundt årets juryrom som i år er plassert på Fagernes Kjøpesenter. Lørdag 7. november skal fem jurymedlemmer smake seg gjennom årets produksjon fra de syv rakfiskprodusentene som kjemper om årets vandrepokal.

Kjernen i festivalen

Som kjent blir helgen 5. - 7. november uten Byfant, Tjuvstart og Etterrak i Fagernes sentrum. Rakfiskfestivalen er avlyst, men årets beste rakfisk skal selvsagt likefullt kåres. 

- Kåringen av beste rakfisk har alltid vært selve kjernen i festivalen. Dette er en viktig motivasjon for lokalmatproduksjonen i Valdres og har i alle år vært med på å løfte rakfisken som nasjonal matskatt og dermed også satt Valdres på kartet. Derfor var det uaktuelt å droppe denne delen som faktisk lar seg gjennomføre i år, sier Halvorsen.

Egne rakfisklag 

Etter de signalene rakfiskgeneral Halvorsen har fått, kommer det til å bli konsumert store mengder rakfisk den helgen festivalen skulle ha vært arrangert.

- Mange har fortalt meg at helgen skal tilbringes på hytta i Valdres med gode venner og rakfisk på bordet. Noen skal også arrangere egne kåringer og generelt hylle rakfisken denne helgen. Jeg er så glad og stolt av at rakfiskfestivalen er såpass innarbeidet i folks bevissthet at den til en viss grad arrangeres i folks private hytter og hjem dette spesielle året, sier Halvorsen.

- Du er ikke redd for at de ikke kommer tilbake i 2021?

- Hvis koronakrisen er over i november 2021, så tror jeg faktisk det kommer til å bli vilt på Fagernes under neste års festival. Jeg har fått så mange fine henvendelser fra folk som selvsagt forstår årets avlysning, men som desto mer gleder seg til neste år, sier Halvorsen.

Mer om Norsk Rakfiskfestival 2021 her

Presenterer årets fagjury:

- Det er en matfaglig sterk gjeng som setter seg til i dette rommet lørdag 7. november kl 12:00. Vi venter et resultat mellom kl. 14:30 og 15:00. Følg med på Norsk Rakfiskfestival sine Facebooksider denne dagen for å få svaret på hvem som stikker av med prisen for årets beste rakfisk, oppfordrer Håvard Halvorsen.

Det er Noraker Gård, Hande Gård, Haadem Fisk, Røn Gard, Wangensteen, Lofoss Fisk og Trøsvik Gård som kjemper om den gjeveste pall-plasseringen i år.
Les mer om rakfiskprodusentene her

Dette er fagjuryen som skal sørge for at rett produsent får fortjent heder og ære:

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

april 2024

  • Vil at flere skal gjøre som herTorsdag, 18. april 2024

    Mange private eiere av kulturminner har søkt om midler til istandsetting og restaurering de siste årene, men Norsk Kulturfond…

  • Rydd - og tjen en slump med REN samvittighetOnsdag, 17. april 2024

    Å rydde plastsøppel og avfall langs etter elver og vassdrag er viktig for vannkvalitet og dyreliv i regionen, samt veldig digg for…

  • E16 ut av Fagernes og inn i NTP Mandag, 8. april 2024

    Nok en gang står E16 Fagernes sør-Hande utenfor Samferdselsdepartementets plan for de neste 12 årene, Nasjonal…

mars 2024

februar 2024

>
>
>
visitvaldres