Reiseplanlegger

Velkommen til reiseplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet for å lage din egen reise, eller velge fra et spennende utvalg med spesielt utvalgte turer.

For å lage din egen reiserute, klikk Add to Excursion for å legge noe til i reiseplanleggeren din.

>

Her produseres "eit flak tå Valdres"

21. Desember 2020

Testproduksjon: (Fra høyre) Oda Hjelle og Ylva Sletten er i gang med første testproduksjon av potetgullet "VillVallers". De har god hjelp av Jorunn Eldegard fra kokk- og servitørlinja. (Foto: Lene Hovi)

På vei inn til skolekjøkkenet på Valdres vidaregående skule lukter det mistenkelig kjent, og veldig godt, langt ut i gangene. Det lukter litt som fredag. Potetgull. Og det freser friskt i kjelene. 

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Det er seks år siden Oda Hjelle (18) og Ylva Sletten (18) fikk idéen om lokalprodusert potetgull for første gang. Da lekte de med poteter og bål i skogen bak huset der Oda vokste opp.

- Vi lekte mye i den skogen. Det var vårt lille univers og vi skapte gode minner. Da vi valgte Entreprenørskap og bedriftsutvikling som valgfag denne høsten, kom vi på episoden der vi prøvde å grille eget potetgull. Vi så på hverandre og sa i kor; nå prøver vi det på alvor, forteller Oda.

Ultralokalt

Under dagens testproduksjon på skolekjøkkenet til Valdres vidaregåande skule går det med 10 kilo poteter. Disse er fra fengselet på Slidreøya. To smaker skal testes denne dagen. Lokal løpstikke, eller kjærlighetsurt, og reinsdyrskurv.

- Kurven står til tørking i ovnen og skal males opp så fort den har sluppet all fuktighet. Løpstikka er allerede tørket og testes ut som smakstilsetning under første runde i frityrgryta. Du må jo smake, sier Ylva - og sender over bollen med smaksprøver.

De er enige om å gå noe ned på saltmengden, men løpstikka smakte supergodt på potetgullet.

- Dette fungerer, slår alle tre fast.

Mange smaksidéer

- Den optimale Valdres-smaken er jo rakfisk. Men den er tricky å få på potetgullet. Vi har vært i kontakt med Mattilsynet og fått gode råd fra mentorene våre. Rakfisk har en bakteriekultur som krever videre utforskning til denne bruken, sier Oda.

Men det har vært god idémydring mellom de to ferske bedriftseierne.

- Vi var innom en haug med andre smaker også. Einebær, brennesle, granskudd og multer, for å nevne noen. Det viktigste er å koble smakene lokalt til Valdres og at produktet skal ose tilhørighet. Vi er jo fryktelig glad i bygda vår og ønsker at dette produktet skal bli kortreist, bærekraftig og uten store miljøavtrykk, sier Ylva.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Prototypen på embalasjen er på plass og er selvsagt 100 prosent nedbrytbar. Oda og Ylva har fått hjelp av Henning Wangsnes ved Valdres Natur- og Kulturpark for å utarbeide etiketten. Så gjenstår det å se om "Rakfisksmak" blir en del av sortimentet. (Foto: Lene Hovi)

Hvorfor VillVallers?

En viktig del av å starte bedrift er å komme på et slående produktnavn. Så hva eller hvem er en VillVallers?

- VillVallers beskriver like mye de som ønsker å spise potetgullet vårt, som selve produktet. En VillVallers er en røff og uredd person og en som tør å teste nye smaker. Vi fikk hjelp av Ørnulf Juvkam Dyve i navneprosessen, han er jo veldig flink med ord og uttrykk fra Valdres, forteller Oda.

Kreativ prosess

Jentene har lært mye og hatt det gøy underveis med bedriftsutviklingen av "VillVallers". Men har de tatt høyde for at dette kan bli en suksess?

- Foreløpig har vi fått bestillinger fra lærere, medelever, venner og de mentorene som har støttet oss i prosessen. Vi har vel ikke helt sett for oss at dette skal settes i storproduksjon, men vi får vurdere å selge idéen vår om det tar helt av, ler Ylva og Oda.

De har plukket med seg mye nyttig kunnskap dette siste halvåret. 

- Det er gøy å starte bedrift. Vi har lært mye vi kan få bruk for i fremtiden og får teste kreativiteten i mange deler av prosessen. Verden trenger flere lokale bedrifter og næringsdrivende i fremtiden som satser på lokale råvarer og bærekraftige produkter, sier Ylva og Oda.

Har du lyst til å smake VillVallers? Det kommer snart en Facebookside der du kan bestille, eller ta kontakt med daglig leder, Oda Hjelle, på odahjelle@hotmail.no.


Oda Hjelle og Ylva Sletten står i startgropa av et lite smakseventyr. Produksjonsteamet, med Jorunn Eldegard i spissen, bistår på skolekjøkkenet. (Foto: Lene Hovi) 

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

April 2021

 • Næringslivsundersøkelsen: April 2021Onsdag, 14. April 2021

  Linda Mæhlum Robøle (regionrådsleder i Valdres), Merete Hovi (reiselivssjef og daglig leder i Visit Valdres), Karianne…

 • Oppstart for Campus ValdresFredag, 9. April 2021

  Deltakere på oppstartmøte for Campus Valdres, fra venstre: Emilie Kvisgaard Kristiansen, Knut Arne Fjelltun, Tone Ranheim, Vegard…

 • Lover lys og varme på festivalprogrammetOnsdag, 7. April 2021

  Første festivalhelg markerer begynnelsen på en festival fylt med lys, glede og håp om en verden uten pandemi. (Foto: Tom Henning…

 • Adresseendring: Fra by til fjellbygdOnsdag, 7. April 2021

  Frank Tindvik og kona Heidi Tindvik er er hoppede glade for å kunne kalle seg vangsgjeldinger, her på toppen av Slettefjellet i påsken.…

Mars 2021

>
>
>
visitvaldres