Valdres "slo ring" om REKO-ringen og lokale matprodusenter

Erlend Bringsli administrerer Reko-ringen i ValdresREKO-ring-rekord i Valdres : Erlend Bringsli har gledelig notert en sterk handlevilje og økt interesse for den lokale REKO-ringen siste uka før påske. Han takker lokalbefolkningen, en utfordra bransje av lokalmatprodusenter og kommuneoverlegen som godkjente denne type utlevering som høyst sikker, slik at det ble mulig å snu seg rundt på kort tid. (Foto: Lene Hovi)

Mange nye forbrukere fikk øynene opp for den lokale REKO-ringen i Valdres, som på en knapp uke fikk stablet på plass en påskeutlevering fredag før palmehelgen. Lokal stor handlevilje og etterspørsel etter kortreist kvalitetsmat kom på et gunstig tidspunkt for matprodusenter i regionen med fulle matlagre mot påsken. 

Tekst og foto: Lene Hovi/Valdres Natur- og Kulturpark
lene.hovi@valdres.no
 

- Under koronakrisen har svært mange lokale hoteller, restauranter og cateringbedrifter måttet stenge, og dette er et stort marked for matprodusentene. Hyttepåsken er avlyst og Bondens Marked har også satt sin virksomhet på vent. Lokalmat-produsentene i Valdres har veldig tøffe tider. Vi bestemte oss for å prøve en REKO-ring utlevering, selv om dette konseptet ikke har rukket å feste seg helt her i Valdres. Men det har hele veien vært rettet mot lokalbefolkningen, og nå føler jeg at vi traff hverandre godt, forteller Erlend Bringsli, som administrerer REKO-ringen i Valdres.

SE OGSÅ: Dette er en REKO-ring (www.wikipedia.no)
KLIKK HER: Dette er REKO-ringen Valdres (link til Facebook-gruppa)

Takker lokalbefolkningen

REKO-ringen i Valdres er en Facebookgruppe der kunder bestiller og betaler lokalmat rett fra produsenten, uten mellomledd. På en uke steg aktiviteten i gruppen med 382 prosent, antallet produsenter som meldte seg til utlevering steg fra 5 til 21, og det ble et fint bykst på over 500 nye medlemmer. To dager før utleveringen gjorde administratoren en kjapp utregning over bestillinger.

- Det så ut til at det allerede på onsdag lå inne en samlet bestilling, fordelt på 21 produsenter, på rett over 80.000 kr. Tallet steg nok frem til utlevering, men jeg hadde nok å gjøre med å godkjenne nye medlemskap og produsenter på Facebook, og rakk ingen ny utregning, smiler Bringsli.

På vegne av alle produsentene takker han for at et villig publikum åpenbart ønsker å støtte opp rundt lokale matprodusenter og dermed også lokale arbeidsplasser.

- Fantastisk! La oss håpe at dette kan være en god start på videre utvikling av REKO-ringen her Valdres. Våre lokalmatprodusenter savner et slikt marked her. Vi vil uansett takke alle som bestilte og gjorde det de kunne for å støtte lokalt næringsliv i kveld, sier Bringsli.

Tre i REKO-køen:

Å bruke ordet "kø" er litt feil i denne sammenheng. Kommuneoverlegen i Nord-Aurdal, Per Einar Jahr, var den første som ble kontaktet for å trygge denne type utlevering, og både produsenter og kunder holdt stor avstand og hadde klare regler for varepakking, køståing og overlevering. På et stort område med en godt spredt kundemasse møtte vi blant andre disse tre REKO-kundene:

Tina Granum

 - Hva har du bestilt?
- Nesten enklere å spørre meg hva jeg ikke har bestilt. Men kort oppsummert tar jeg med meg indrefilet av hjort, noe honning og en del ost.
- Er det første gang du er på REKO-ring utlevering i Valdres?
-
Ja, første gang.
- Hva tenker du om REKO-ringen fremover?
-
Lokalmaten i Valdres er ypperlig og jeg er veldig glad i kortreist og skikkelig mat. Fikk øynene opp for dette på Facebook, og går nå en flott påske i møte med fulle handleposer herfra.

Hilde Tveiten Døvre

 - Hva har du bestilt?
- Det ble lammelår i skiver denne gangen.
- Har du benyttet REKO-ring utlevering i Valdres før?
-
Nei, dette er første gang. Jeg er en veldig fornøyd debutant.
- Hva tenker du om REKO-ringen fremover?
-
Dette er en fin måte å slutte opp om lokale matprodusenter i Valdres på. Dessuten vet vi jo at dette er kvalitetsmat med fantastiske smaker. 

Ove Ekerbakke og Atle (9 mnd.)

 - Hva har du bestilt?
- I posene har jeg hjemmelaget rummegraut og ost. Masse ost. Vi er glad i skikkelig ost hjemme hos oss.
- Har du benyttet REKO-ring utlevering i Valdres før?
-
Ja, dette er tredje gang. Her er det mye fantastisk godt å få bestilt, og kjapt og enkelt å hente varene.
- Hva tenker du om REKO-ringen fremover?
- Jeg er tilhenger av lokalmat og synes det er et fint tilbud å kunne bestille på Facebook og hente samlet på et gitt tidspunkt.

Rekord for REKO-ringen i Valdres

Siri Ødegård (t.v),  fra Piltingsrud gård, fikk 27 små og store bestillinger via REKO-ringen i Valdres nå rett før påske. Helene Voje Heieren kom for å hente kraftben og annet snadder fra Piltingsrud og øvrige produsenter denne kvelden. - Jeg har tid til å sette meg inn i god, gammeldags langtidskokkelering i disse dager, og har her skaffet meg et godt utgangspunkt, sier Voje Heieren.

Les flere artikler fra Valdres Natur- og Kulturpark her

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

april 2024

mars 2024

februar 2024

>
>
>
visitvaldres