Nå yrer det av liv i utmarka. Her en noen gode råd:


Å ta med barn på tur i stølslandskapet er en flott og lærerik opplevelse. Benytt muligheten til å lære barn om husdyra våre og hvordan man skal omgås frittgående dyr på beite. Barna på bildet har lært at man skal repsektere hvilende dyr og holde avstand. (Foto: Lene Hovi)

På denne tiden av året slippes en rekke beitedyr ut i utmark. I Valdres er det spesielt sau, geit og kyr som nå skal til seters og inn i kulturlandskapets bugnende enger med friskt fjellgress.

I utmarka finner du også rypa som ligger på redet, villreinen som går rundt med sine små kalver og et helt univers som er i ferd med å våkne til liv.

Da må vi vise hensyn

Allemannsretten gir rett til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge – når ferdselen "skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet". Allemannsretten er lovfestet i friluftsloven og i følge Miljødirektoratet har cirka 70 prosent av oss middels til utmerket kunnskap om allemannsretten.

Men fortsatt etterspør mange råd for hvordan man skal omgås beitedyr og andre sårbare dyrearter. Det betyr at mange ønsker å vise hensyn.

Gode råd ved ferdsel i beiteområder:

Det er både storfe med kalv, sau med lam, geit og noe hest på beite i Valdres. En flokk vil beskytte sine avkom, og er sårbare for stressende opplevelser. Beitedyra har sterke morsinstinkt og kan angripe hvis de føler seg truet. Om en ubehagelig situasjon oppstår, trekk deg rolig unna og unngå øyekontakt.

For at møter mellom turgåere og dyr ikke skal oppleves ubehagelig for noen parter så er det viktig å gå rundt flokken i god avtstand. Gå av sykkelen, ha hunden i bånd og opptre varsomt.
 

Hvis dyra har lagt seg ned for å hvile, så er det viktig å respektere dette. Ikke gå nærmere, da kan du jage de opp.

Husk alltid på å lukke grinder og porter. Lovverket sier her at hvis man glemmer dette, er det den personen som har glemt å lukke grinden som er erstatningsansvarlig for den skaden som beitedyrene gjør.

Hvis man har gjerde rundt hyttetomtene er det viktig at gjerdet er vedlikeholdt på en slik måte at ikke dyr eller mennesker kan skade seg på det.

Ikke mat beitedyrene. 

Les også: Sauens språk og noen generelle råd til oss mennesker


Vi ønsker husdyr og turgåere en flott sommer i fjellet!
 

Husk også å vise hensyn resten av året:

Denne plakaten er trykt opp i værbestandig materiale (A3) og kan bestilles hos Valdres Natur- og Kulturpark ved å sende epost til ina.syversen@valdres.no. Den koster kr 100 pr stk.

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

april 2024

mars 2024

februar 2024

>
>
>
visitvaldres