EN

NO

DE

Bytter ut kobbertråd med fiber 

28. Juni 2020

Er du innenfor de prioriterte områdene for kommunal fiberutbygging 2020-2022? Da bør du bestille nå, sier et samlet ordførerkorps i Valdres. Fra venstre: Vidar Eltun (Vang), Marit Hougsrud (Sør-Aurdal), Kjell Arne Fjelltun (Nord-Aurdal), Linda Mæhlum Robøle (Etnedal), Haldor Ødegård (Vestre Slidre) og Odd Erik Holden (Øystre Slidre) Foto: Lene Hovi

Av Valdres Natur- og Kulturpark

- 10. juni 2020 åpnet vi innsalget for å levere fiber til 1700 husstander i Valdres, forteller Fredrik Holte Breien, prosjektleder i Valdres Natur- og Kulturpark.  

Kobbernettet blir ikke lenger vedlikeholdt og skal fases ut. Det bygges derfor fiber for å erstatte kobber, men dette tar tid og koster mye penger. Det er flere aktører som leverer fiber i dag, men utenfor byene er det vanskelig for dem å bygge kommersielt. Derfor er denne type utbygging helt avhengig av offentlig tilskudd for å komme ned på en pris som er akseptabel for innbyggerne.  

- Dette betyr også at dersom du har bredbånd over ADSL og fasttelefon i dag, vil disse bli borte i tiden fremover. Vi håper at flest mulig bestiller fiber nå som det bygges infrastruktur for dette. Du vil da få telefon, tv-kanaler og internett gjennom samme fiberkabel, forteller Holte Breien. 

Telenor som bygger i denne omgang 

- Siden utbyggingen skjer med offentlig tilskudd, ble valget av utbygger avgjort i en anbudskonkurranse. Dersom det hadde vært andre leverandører å velge i ditt område, ville de allerede ha tatt kontakt med deg, forteller Holte Breien. 

Det er nå sendt ut tekstmelding fra Telenor med tilbud om å bestille fiber. I tillegg sendes det ut brev fra kommunen som forklarer fremgangsmåten for å bestille. Vi har også opprettet en nettside der vi samler informasjon og hvr du kan stille spørsmål: www.bredbandivaldres.no  

Alt i en pakkepris 

- Vi har forhandlet frem en så god pris som mulig for innbyggerne i Valdres. Det koster kr 4995,- i egenandel som blir fakturert fra kommunen etter du har bestilt, dette er en engangssum. I tillegg kommer selve abonnementet hos Telenor der du kan velge fiber + TV-pakke eller bare fiber i ulike hastigheter. I praksis betyr dette at du bytter ut alt av parabol, fasttelefon osv. med en fiberlinje inn der du får alle tjenester, sier Holte Breien.

Forbered din husstand for fremtidens teknologi

Valdreskommunene håper alle ser viktigheten av å ha god bredbåndsdekning slik at Valdres ikke blir hengende etter på dette området.

- Det er klare sammenhenger mellom god bredbåndsdekning og attraktivitet for bosetting og bedriftsetablering. Det som for noen kan virke som en kanskje unødvendig investering i dag, vil være med på å gjøre området mer aktuelt for neste generasjon, sier Holte Breien.

Han mener koronasituasjonen har satt eksra fokus på behov for godt nett hjemme.

- Vi fikk en indikasjon på  hvor avhengige vi er av nettet  under korona-nedstengingen. Over natten skulle alle skoleelever arbeide sammen over nettet samtidig som de voksne måtte ha hjemmekontor. Jeg har fått flere henvendelser fra frustrerte foreldre grunnet for dårlig dekning, avslutter Holte Breien.

For å bestille og lese mer om bredbåndsutbyggingen i Valdres, gå inn på www.bredbandivaldres.no

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

Januar 2021

Desember 2020

 • Her produseres "eit flak tå Valdres"Mandag, 21. Desember 2020

  Testproduksjon: (Fra høyre) Oda Hjelle og Ylva Sletten er i gang med første testproduksjon av potetgullet "VillVallers".…

 • - Nå får enda flere tilgang på fiberLørdag, 19. Desember 2020

  Fredrik Holte Breien (Foto: VNK)

  Fredrik Holte Breien er prosjektleder for den kommunale bredbåndsutbyggingen i Valdres og har jobbet…

 • Møt fire ferske fiberabonnenterFredag, 18. Desember 2020

  Katharina Sparstad, samboerne Sondre Riise Midtun og Julie Alexandra Haugerud, og Olav Agnar Wold går over til fiber. (Foto: Privat)

  I…

 • Snøfnugg i desember - en førjulstradisjonTirsdag, 1. Desember 2020

  Valdres sommersymfoni og Hemsingfestivalen har gleden av å invitere til felles julekonsert den 19. desember i Tingnes kirke…

November 2020

 • Telenor besøker husstander i ValdresFredag, 13. November 2020

  Telenor står for den kommunale bredbåndsutbyggingen i Valdres. Her fra kontraktunderskrivingen i vinter. Fra venstre: Ole Torgeir…

visitvaldres