Blåser liv i sagnet om Hulabakken

Jakten på Hulabakkskatten er en guidet tur opp til hulene der Hulabakken gjemte tyvgodset sitt etter at han raidet bygdene på begge sider av fjellet. (Foto: Svein Erik Ski)

På Vaset byr de på frisk luft og heftige historier på tur opp til Hulabakkens skattekammer denne sommeren. De guida turene var et populært tilbud for 20-30 år siden, og nå vil initiativtakerne invitere nye generasjoner med i stortjuvens fotspor.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

- Sagnet om Hulabakken er, etter min mening, en av de saftigste historiene i Valdres. Fattiggutten herjet både her og i Hemsedal på 1700-tallet og gjemte visstnok tjuvgodset i huler opp mot Gråkamben. Skatten er aldri funnet, så det blir nok en viss skattejakt langs ruta også, forteller Bjørn Olav Søndrol.

Historien i sin hule hånd

Det er Vaset Vekst og Vaset Aktiv som samarbeider om det guida turtilbudet denne sommeren. Det er lagt opp til seks turer utover sesongen som Elin Fjellvang og Anne Rudi Onstad skal dele seg i mellom.

- Elin og Anne kjenner sagnet om Hulabakken ut og inn, og har fortalt sagnet utrolig mange ganger i sitt virke på Brennabu. På turene i sommer blir historien delt opp i etapper oppover fjellet under små og større pauser, og spenningen stiger i takt med høydemeterne, sier Søndrol.

Han mener tilbudet vil treffe de som etterspør en kombinasjon av friluftsliv og historiefortelling.

- Vi ønsker å nå de som er ute etter en unik opplevelse. Selve fotturen går i et fantastisk landskap i hjertet av Valdres, og utsikten underveis er slående nok i seg selv. Når Hulabakkens dramatiske historie slår følge med oss oppover stiene, tror vi denne turen blir et minne for livet, sier Søndrol.

Huldrehatt og haugafolk

Langs ruta opp til Hulabakkhula får deltakerne også med seg andre gode drypp fra historien til Valdres og lærer haugafolket å kjenne.

- Vi går forbi lokal- og kulturhistoriske steder, og forteller også gode historier om haugafolket. Haugafolket er trolig med oss hele veien og de har en like stor plass i historien om Valdres som i Hulabakkens dramatiske liv. Det sies at han hadde en helt egen kontakt med disse underjordiske vesnene, sier Søndrol. 

Sagnet sier at han i, bytte mor søsteren sin, mottok en hatt fra huldra som gjorde han usynlig når han var på tokt eller når bygdefolket var i hælene hans.

Det finnes flere utganger på historien om av hva som skjedde med Hulabakken etter at han ble tatt. Ble han revet i to mellom fire hester, slept etter en båt på fjorden eller kanskje begge deler?

De spennende og grufulle detaljene får du levende fortalt på vei opp mot hulene!
Les mer om turen og book her: www.visitvaset.no

Elin Fjellvang ønsker deg velkommen til en av hulene som skatten, i følge sagnet, kan befinne seg i. (Foto: Svein Erik Ski)

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

mars 2024

februar 2024

januar 2024

>
>
>
visitvaldres