EN

NO

DE

Ungdom tett på reinslakt

14. September 2020

På trygg avstand observerte elevene fra Valdres vidaregåande skule inndrivingen av ca 4500 rein før slakten startet. (Foto: Katharina Sparstad)

Fredag 11. september dro cirka førti elever fra Valdres videregående skule ut for å være med på den årlige reinslaktinga til FRAM tamreinlag. Reinsdyr var aktuelt tema for både for elever fra biologi 2 og restaurant- og matfag. Her fikk elevene være med på hele prosessen fra å drive inn dyra, skille dyr i «silen», slakting og kontroll med Mattilsynet.

Tekst: Katharina Sparstad
Valdres Natur- og Kulturpark
 

Flere uker i forkant startet sanking av cirka 4500 rein som nå var samlet i en gedigen innhegning. Derfra blir de drevet fram i puljer på cirka 1000 for å skille ut avlsdyr og de som skal slaktes. Det måtte til et par forsøk før helikoptrene greide drive første pulje inn på slakteplassen. Etter at dyra var vel på plass kunne alle puste lettet ut, og Øystein Opdal fra Fram tamreinlag kunne ta seg tid til å gi oss en innføring i drifta og Fram tamreinlag. 

Han fortalte at det årlig slaktes 1500-2000 dyr. Alle kalver blir veid, der de minste og simler over 10 år blir slaktet. De største kalvene blir merket og sluppet fri. På den måten får de en robust bestand og slakt av beste kvalitet, fortale Øystein.

Mye å lære

For elevene var det mye å se og lære. Kanskje først og fremst at skal du sanke rein så er det ikke alltid lett å forutsi eksakt timeplan. Her kan mye gå galt, spesielt med tanke på vind og vær.

Storm i fjellet hadde utsatt årets slaktingen ett døgn. Men etter noen forsøk fredag «rant» dyra nedover fjellsida i samlegjerdet og forbi førti elever som gjorde så godt de kunne for å ikke skremme reinen. Det er et mektig syn når så mye «urkraft» blir samlet på ett sted.

For biologielevene er dyra et godt «case» for hvordan de tilpasser seg naturen, og hvordan naturen tilpasser seg dyra. Det gjelder blant annet brems som kan angripe både hud og svelg.

For restaurant- og matfagelevene er det nyttig å lære om lokale råvarer, hvordan de produseres, høstes og distribueres.

Får geografisk beskytta betegnelse

Sammen med oss den dagen var blant annet REMA 1000 som gjennom Kolonihagen vil tilby Rein fra Jotunheimen som trolig snart får geografisk beskytta betegnelse og blir å finne i utvalgte REMA-butikker.

Temadagen var et samarbeid mellom Valdres Natur- og Kulturpark, FRAM tamreinlag og Valdres vidaregående skule som en del av prosjekt Ung i Park/Junior ranger.


Øystein Opdal fra Fram tamreinlag tok seg tid til å fortelle om drifta og tamreinlaget. (Foto: Katharina Sparstad)
 

Biologielevene ved Valdres vidaregåande skule tok med seg hoder for å undersøke de for bremselarver (Foto: Katharina Sparstad)


Heldig denne gangen: Av 4500 rein blir i underkant av 2000 slaktet. Denne slapp ut igjen! (Foto: Katharina Sparstad) 

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

November 2020

  • Telenor besøker husstander i ValdresFredag, 13. November 2020

    Telenor står for den kommunale bredbåndsutbyggingen i Valdres. Her fra kontraktunderskrivingen i vinter. Fra venstre: Ole Torgeir…

  • Dette er beste rakfisk 2020Lørdag, 7. November 2020

    Beste rakfisk 2020: Trøsvik Gård stakk av med den gjeveste tittelen fra fagjuryen i år. Bildet er fra 2019, da…

Oktober 2020

visitvaldres