EN

NO

DE

Matgledekorpset i Innlandet besøkte Vangsheimen

21. September 2020

Matgledekorpset på førstegangsbesøk på Vangsheimen. (Fra venstre) Guri Grønolen, Gro Opsahl Fallingen, korpsdirigent Turid Windjusveen Olsen, alle fra Fylkesmannen i Innlandet, og Hans Brimi, korpsmedlem og kokk på Brimi Sæter. (Foto: Matgledekorpset)

Betydningen av mat og måltidsglede for beboerne på institusjonen og de hjemmeboende i Vang var tema da Matgledekorpset besøkte Vangsheimen 18. september.

Tekst: Guri Grønolen
Fylkesmannen i Innlandet

Vangsheimen hadde invitert Matgledekorpset til å komme på besøk for å få veiledning, råd og inspirasjon for å gjøre mattilbudet til de eldre i kommunen enda bedre og øke måltidsgleden og trivselen blant beboerne på sykehjemmet. På møtet deltok ledelsen ved sykehjemmet, representanter for kjøkken, helse og hjemmesykepleien sammen med et medlem av eldrerådet.           

Måltidene er dagens høydepunkt

For mange eldre er det en utfordring å få i seg nok næring. Leder ved Vangsheimen, Joanke Tito, sier de er svært opptatt av at de eldre skal ha et godt mattilbud og at det allerede for flere år siden ble gjort endringer som har vist seg å god effekt.

- Etter at middagen ble flyttet fra kl. 13.00 til kl. 16.00, gikk 95% av beboerne opp i vekt, sier hun.

Bedrer mattilbudet

Under Matgledekorpsets besøk i Vang ble det utvekslet råd og erfaringer om sentrale temaer som hygge og trivsel rundt måltider, brukerinvolvering og bevissthet rundt valg av råvarer og retter, kosthold og ernæring og ulike matfaglige spørsmål, f.eks. matsvinn.

- Det er mange likhetstrekk mellom restaurantkokker og ernæringskokker, sier Hans Brimi, kokk på Brimi sæter og korpsmedlem.

Han delte raust egne erfaringer og pekte bl.a. på at lederen må gå foran for at utvikling og endring skal skje.

Hans brenner for økt bruk av lokalmat og var glad for å høre at dette står på menyen på Vangsheimen, f.eks. kjøtt fra Tyinlam og rakfisk fra Valdres.

Nytt besøk i 2021

Det var første gang Matgledekorpset besøkte Vangsheimen og takket på stedet ja til invitasjon om å komme på nytt besøk kommende vinter.

I 2019 besøkte Matgledekorpset 10 kommuner i Innlandet.

- Vi har blitt svært godt mottatt og vi har sett endringer på hvert sted vi har besøkt, sier korpsdirigent Turid Windjusveen Olsen, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Innlandet.

- Mye bra gjøres rundt om på institusjonene, men med små grep kan hverdagen bli enklere og tilbudet bli bedre for beboere uten at det koster for mye, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Matgledekorpset Innlandet: (Fra venstre) Gro Opsahl Fallingen (Fylkesmannen i Innlandet), Hans Brimi (kokk), Marit Tuverud (sykepleier med master i ernæring), Guri Grønolen (Fylkesmannen i Innlandet), Charlotte Mohn Gaustad (kokk), Hai Hang (kokk) og Turid Windjusveen Olsen (Fylkesmannen i Innlandet). Foto: Lene Hovi

Dette er Matgledekorpset

Korpset består av fem fagpersoner med kompetanse innen mat, ernæring, restaurant og service. Det er Fylkesmannen i Innlandet som drifter Matgledekorpset. Pilotprosjektet eies og finansieres av Landbruks- og matdepartementet. Korpsets arbeid er forankret i to nasjonale strategier: Matnasjonen Norge og kvalitetsreformen Leve hele Livet. 
Les mer om Matgledekorpset på www.matgledekorpset.no

Slik arbeider Matgledekorpset

Korpset setter av en hel besøksdag hos institusjoner der korpset på slutten av dagen gir de ansatte skreddersydde oppfølgingspunkter. Korpset gjennomfører også ett eller flere oppfølgingsbesøk ved behov.

Ønsker du et besøk av matgledekorpset, kan du kontakte Fylkesmannen i Innlandet

Korpset har også kurs for institusjonene og andre i kommunen som jobber med mat for eldre. På bakgrunn av covid-19 pandemien tilbys det i høst fem webinarer. På slutten av webinarene legges det opp til en erfaringsdialog mellom korpset, og kommunene seg imellom.

Her er webinarene vi skal arrangere i høst:

«Inspirasjonslunsjene» blir holdt på teams kl. 11.30-12.15.
Klikk på lenkene under for å komme inn på lenke til seminarene.

Mat og måltidsglede: 22. september
Kosthold og ernæring: 24. september
Samspill og organisering: 29. september
Måltidshygge: 23. oktober

Mer om Matgledekorpset på: www.matgledekorpset.no

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

Januar 2021

Desember 2020

 • Her produseres "eit flak tå Valdres"Mandag, 21. Desember 2020

  Testproduksjon: (Fra høyre) Oda Hjelle og Ylva Sletten er i gang med første testproduksjon av potetgullet "VillVallers".…

 • - Nå får enda flere tilgang på fiberLørdag, 19. Desember 2020

  Fredrik Holte Breien (Foto: VNK)

  Fredrik Holte Breien er prosjektleder for den kommunale bredbåndsutbyggingen i Valdres og har jobbet…

 • Møt fire ferske fiberabonnenterFredag, 18. Desember 2020

  Katharina Sparstad, samboerne Sondre Riise Midtun og Julie Alexandra Haugerud, og Olav Agnar Wold går over til fiber. (Foto: Privat)

  I…

 • Snøfnugg i desember - en førjulstradisjonTirsdag, 1. Desember 2020

  Valdres sommersymfoni og Hemsingfestivalen har gleden av å invitere til felles julekonsert den 19. desember i Tingnes kirke…

November 2020

 • Telenor besøker husstander i ValdresFredag, 13. November 2020

  Telenor står for den kommunale bredbåndsutbyggingen i Valdres. Her fra kontraktunderskrivingen i vinter. Fra venstre: Ole Torgeir…

visitvaldres