Reiseplanlegger

Velkommen til reiseplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet for å lage din egen reise, eller velge fra et spennende utvalg med spesielt utvalgte turer.

For å lage din egen reiserute, klikk Add to Excursion for å legge noe til i reiseplanleggeren din.

>

Kurv på timeplanen

24. Februar 2021

Totalt 46 kurv ble stappet på kjøkkenet til Valdres vidaregåande skule den 18. februar. Tiril Fjeld Skjelfjord er daglig leder for ungdomsbedriften "Fysin på Vallersmat" og skal få kurven bedømt i Valdresgildet, samt delta på fylkesmesterskapet i Ungt Entreprenørskap. (Foto: Lene Hovi)

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

I midten av februar stappa Kokk- og servitørfaglinja på Fagernes vidaregåande skule egen kurv. Dette er Valdres sin lokale spekepølse. Sammen med mentor Bente Rakstad ble kjøtt, blod og krydder kvernet og blandet og stappet i hestetarm. Nå henger 46 kurv til speking på skolens eget stabbur. 

Se video fra dagen med kurvestapping:

- Dette har var skikkelig lærerikt for hele klassen. Vi har vært med på hele prosessen og gleder oss til å smake på resultatet i juni. Det er så lang tid det tar før kurven er ferdig speka, forteller Tiril Fjeld Skjelfjord.

Hun er daglig leder i ungdomsbedriften "Fysin på Vallersmat". De skal konkurrere med 90 andre bedrifter i Ungt Entreprenørskap Innlandet sitt fylkesmesterskap og skal også få kurven kyndig bedømt under Valdresgildets kurvekåring til våren.

- Hele klassen står sammen om dette og fikk prøve seg på de ulike arbeidsoperasjonene. Det er både hardt arbeid og tidkrevende å lage tradisjonsmat fra bunnen. Men også veldig gøy, sier den unge bedriftslederen.

Første gang

Sven Berggren er faglærer for kokkeelevene og forteller at dette er første gang elever stapper kurv på skolen.

- Selvsagt på høy tid. Kurv er tradisjonsmat i Valdres, og denne lages etter strenge kriterier for å svare ut spesialmerket "Beskytta geografisk betegnelse" som Matmerk ga Kurv frå Valdres for 10 år siden, sier Berggren.

Han er stolt av elevene sine og har nokså høye forventninger til fylkesmesterskapet.

- Kokkeelever her i Valdres har tidligere gått til topps og vunnet norgesmesterskapet. Årets kull er en sterk gjeng og blir spennende å følge med på, sier Berggren.

Kurv fra A til Å

Da klassen ville lage kurv, ble det i et tett samarbeid med Statsforvalteren i Innlandet, Valdres Natur- og Kulturpark og Ungt Entreprenørskap. En heiagjeng som ble med elevene på kjøkkenet denne dagen med kurvestapping.

- De flinke kokkeelevene ivaretar med dette store mattradisjoner i Valdres. Og de lærer av de beste. Bente Rakstad er en stor kulturbærer innen lokalmat i vår region, og lærerne Sven Berggren og Kristin Enger har vært positive til denne idéen hele veien. Tenk at de nå også bruker lokalmaten til å starte egen bedrift og skal konkurrere i Ungt Entreprenørskap med lokale matskatter fra Valdres. Her gjør de mange stolte, sier Guri Grønolen fra Statsforvalteren i Innlandet.

Tett på prosessen er også Inger Toril Holte Breien fra Ungt Entreprenørskap.

- Som ungdomsbedrift lærer de om alt arbeidet som må legges ned rundt selve salgsproduktet, som her er kurven. Drift, timelister, økonomi og markedsføring er en del av læringsprosessen som kan knytte skole og arbeidsliv tettere opp mot hverandre, sier Holte Breien.

Les også om ungdomsbedriften "VillVallers", en annen deltaker fra Valdres videregående skule": Her produseres "Eit flak tå Valdres" 

Nystappa kurv må veies, merkes og klargjøres for opphenging i flere måneder på stabburet. Fra høyre: Aliya Kaasa, Htwesuancing Hatzaw og Shiela M. Pedrea har kontroll på produksjonen. (Foto: Lene Hovi)


Kurvene til "Fysin på Vallersmat" ble laget av elg og storfe. Awet Gebre renser store kjøkkenmaskiner mellom kjøttvariantene og de ulike krydderblandingene. (Foto: Lene Hovi)

Kokk og lokalmatprodusent, Bente Rakstad, er lidenskapelig opptatt av kurvetradisjonen i Valdres. Å stå på et skolekjøkken og videreføre kunnskap til ungdom med interesse for mat, synes hun var meningsfullt. Kurven de lagde er etter de strenge retningslinjene til Kurv Frå Valdres. (Foto: Lene Hovi)

Selve stappingen er halve jobben. Kurven skal så henges til speking og sjekkes jevnlig på skolens eget stabbur. Her er Sven Berggren og Jorunn B. Eldegard i god gang med opphengingen. (Foto: Guri Grønolen)

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

April 2021

 • Næringslivsundersøkelsen: April 2021Onsdag, 14. April 2021

  Linda Mæhlum Robøle (regionrådsleder i Valdres), Merete Hovi (reiselivssjef og daglig leder i Visit Valdres), Karianne…

 • Oppstart for Campus ValdresFredag, 9. April 2021

  Deltakere på oppstartmøte for Campus Valdres, fra venstre: Emilie Kvisgaard Kristiansen, Knut Arne Fjelltun, Tone Ranheim, Vegard…

 • Lover lys og varme på festivalprogrammetOnsdag, 7. April 2021

  Første festivalhelg markerer begynnelsen på en festival fylt med lys, glede og håp om en verden uten pandemi. (Foto: Tom Henning…

 • Adresseendring: Fra by til fjellbygdOnsdag, 7. April 2021

  Frank Tindvik og kona Heidi Tindvik er er hoppede glade for å kunne kalle seg vangsgjeldinger, her på toppen av Slettefjellet i påsken.…

Mars 2021

>
>
>
visitvaldres