Briskeby blir ny arena for Valdresdagen


Skifter arena: Valdresdagen, med gratis klassisk konsert, kurvekåring og lokalmat-marked, har fylt opp Skiferplassen i årene før koronapandemien. 18. juni 2022 flytter arrangementet til Briskebyen og Gullsmedvegen som er gamlebyen og kulturgata i Fagernes. (Arkivfoto: Lene Hovi)

Visste du at Fagernes har en «gamleby» og at det her hviler et historisk sus fra tiden da Neselva ble benyttet til både mølle og tømmerfløting, og da byen etterhvert vokste frem som handelssted for over 150 år siden?

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Briskebyen består i hovedsak av kulturgata Gullsmedvegen og Kvitvellavegen, og her finner man byrom og arkitektur som folk kaller «typisk» Fagernes. Gatebutikkene ligger tett i tett i en kvartalstruktur og bygningene er i all hovedsak fra første del av 1900-tallet. Her er gategalleri og en gryende kulturklynge, fargerike bygg og snev av bakgårdsidyll, alt i en rolig del av Fagernes, skånet for gjennomfartstrafikk.

Når Valdresdagen i år gjenoppstår etter to års koronapause, nærmere bestemt den 18. juni, vil gamlebyen også fylles med staselig, klassisk musikk og et stort lokalmat-marked.

Musikk- og matkultur

- Vi har sett at Skiferplassen, der Valdresdagen ble arrangert tidligere, begynte å bli litt liten. Samtidig var det noe sjenerende trafikkstøy fra omgivelsene rundt. Nå ønsker alle i prosjektgruppa å ta i bruk Fagernes gjemte perle, Briskebyen. Vi gleder oss til å la publikum få oppleve klassisk musikk og smake kvalitetsmat i disse omgivelsene, forteller Mona Kleven i Valdres Sommersymfoni.

Hun setter opp gratiskonsert på scenen utenfor Hippegården, innerst i Gullsmedvegen, denne lørdagen i juni. Gullsmedvegen blir stengt for biltrafikk og lokalmatbodene og gatebutikkene fyller gata.

Se progammet for gratiskonserten her

- Valdresdagen er også dagen vi hyller kurven, Valdres sin egen spekepølse. Vi avslører fagjuryens priser og lar selvsagt også folkejuryen få bedømme årets produksjon. Det er veldig hyggelig å invitere unge og gamle til å smake seg frem til sin favoritt, sier Bente Rakstad fra Kurv frå Valdres.

Les mer om matskatten kurv her

Populær byvandring

Fullt program for Valdresdagen er nå på plass og vil også inneholde en populær byvandring.
Se programmet for Valdresdagen 18. juni her

Med oppmøte utenfor Hippegården kl 10:30 inviterer Neselva Kulturminnelag til en av sine to byvandringer denne helgen. Vandringen med engasjerte og historieinteresserte guider ender også opp i Gullsmedvegen i god tid før Valdres Sommersymfoni setter tonen for sin gratiskonsert.

Valdres Sommersymfoni, Kurv frå Valdres, Fagernes Handelsstand, Nord-Aurdal Utvikling, Gjensidige Brannkasse, Fjellkjeden/Intersport og Valdres Natur- og Kulturpark ønsker hytteinnbyggere, tilreisende og fastboende hjertelig velkomne til Valdresdag i Gullsmedvegen 18. juni!

Publikumskåringen for beste kurv er et av høydepunktene på Valdresdagen. (Foto: Lene Hovi)

Lokalmat-markedet på Valdresdagen er et fint møte mellom kunder og produsenter. (Foto: Lene Hovi)

Hippegården blir sentral for aktiviteten under Valdresdagen 18. juni. Bygget ligger innerst i Gullsmedvegen, som er en tverrgate til E16, cirka 100 meter østover etter bybrua over Neselva. (Arkivfoto fra Rakfiskfestivalen: Lene Hovi)

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

Juni 2022

Mai 2022

April 2022

>
>
>
visitvaldres