Valdres Natur- og Kulturpark jobber for å øke og tilpasse besøk av våre stavkirker og middelalderkirker. Vi tror at å knytte sammen kirkerom, vandring og en moderne opplevelse for den yngre generasjonen vil skape et nyskapende og godt tilpasset produkt for vår spennende kirkehistorie.
Utgangspunkt for vår søknad om
støtte til formidling av kirkehistorie
Valdres har siden middelalderen vært i en unik situasjon i forhold antall kirker. I middelalderen var det hele 22 kirker her, i motsetning til våre naboer Hallingdal som hadde 8, og Gudbrandsdalen samlet hadde 11. På den måten kan vi si at Valdres har en unik kirkehistorie.
Også i dag er Valdres i en særstilling med hele sek stavkirker, to steinkirker og en kirkeruin fra middelalderen og 27 kirker og kapell fra perioden 1735-2006.
Vi ønsker at folk skal bruke og bli bedre kjent med kirkene våre.
Kirkene er naturlig nok i hovedsak brukt som menighetskirker. Samtidig har mange av kirkene et potensiale for både omvisning, konserter og formidling av kirkehistorie. I middelalderkirkene og i Bruflat kirke er det i dag organisert omvisning. Gjennom Pilegrimsvandringen fra Hedalen til St Tomaskirken er det også et økende behov for å bli bedre kjent med kirkehistorien.
Vi mener kirkehistorien i Valdres er spesielt viktig, og at vi alle har et ansvar for å formidle dette. Dette er ikke minst viktig å tenke gode formidlingsmåter i forhold til vår religions- og kirkehistorie nå som Norge nå er en sekulær stat. Dette handler ikke om den forkynning, men formidling av 1000 års historie, og som som er en viktig del av vår kulturelle identitet.
Barn og unge
Vi vil derfor nå en intensjon om å utarbeide informasjon knytta til kirkene som ligger langs Pilegrimsvegen i Valdres. Vi vil prøve å lokalisere kirker som egner seg spesielt for tilrettelegging for barn og unge. Tilretteleggingen skal både være i felt, web og som apper. Vi har et aktivt geocach-miljø i Valdres og vil koble disse på etter hvert.
Valdres er i dialog med Oppland Fylkeskommune om en bedre tilrettelegging/kunnskapsbasert vandring mellom kirkene på Pilegrimsvegen. Det vil også bli utlyst midler gjennom Verdiskapingsprogrammet og Riksantikvaren, og vi håper vi kan dra nytte av noe av dette også slik at vi får dekket nødvendige behov på infrastruktur, logistikk, fasiliteter og formidling.
Les hele prosjektbeskrivelsen her
Eksisterende (røde)- og kjente, fjernede(grå) middelalderkirker Vises på kartet nedenfor: