For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

DNT Valdres feiret tre seiere

16. November 2018

Godt høstmøte i DNT Valdres 15. november: Mye flott å feire og kloke ord å høre for de ca 50 fremmøtte. Fra venstre: Louise Brunborg-Næss, Øystein Dahle, Merethe Lundene og Ina Syvernsen (Foto: Lene Hovi)

På årets høstmøte i DNT Valdres var podiet dekorert med tre flagg. Ett for verningen av Vinda, ett for åpningen av Stølsruta som Historisk vandrerute og et tredje for å ha nådd målet om 1000 medlemmer.

- Det har vært et flott år for DNT Valdres. Spesielt er vi glade for at vi, og alle de andre gode kreftene rundt verning av Vinda, vant frem og forhindret kraftutbyggingen i Øystre Slidre. Dette har vi jobbet for i årevis, og det er fantastisk at vi nå har sikret landskap, friluftsliv og biologisk mangfold i dette området, åpnet leder Merethe Lundene.

Stolte av Stølsruta

I 2018 ble Stølsruta i Valdres åpnet som en av så langt elleve Historiske vandreruter i landet. Stølsruta er den første sammenhengende vandreruta i Valdres, og DNT Valdres var store bidragsytere på rydding og skilting av denne. Til høstmøtet var prosjektleder fra DNT sentralt, Louise Brunborg-Næss, invitert for å fortelle mer om betydningen og utviklingen av historiske vandreruter.

- Disse vandrerutene er lagt opp som en "skattejakt" i kulturarven, og Stølsruta formidler den rike og fortsatt levende stølskulturen i Valdres. Man tar best vare på kulturarven ved å bruke den, sa Brunborg-Næss og medelte også at Historiske vandreruter nå er lovet penger over statsbudsjettet for videre utvikling.

Ina Syversen er leder av Valdres Friluftsråd og organiserte store deler av tilretteleggingen av Stølsruta som Historisk vandrerute før og etter åpningen den 3. august i år. Hun fortalte om hvor godt ruta har blitt tatt i mot og om planene videre.

- Denne vinteren skal vi jobbe iherdig med videre skilting og øke aktivitetstilbudet langs ruta. Det er så mange positive stølsbrukere som har trykket ruta til sitt bryst og har lyst til å bidra for å heve opplevelsen ytterligere. Dette er veldig morsomt arbeid, sa Syversen.

Optimistisk miljøforkjemper

Til høstmøtet var tidligere avhopper fra oljebransjen og æresmedlem i DNT, Øystein Dahle invitert for å snakke om klimautfordringene vi står ovenfor. I sitt 81. år er han fortsatt glødende engasjert og oppdatert om friluftsliv og naturvern.

- Det er mange pessimister her i verden og det er svært sjelden at de løser problemer. Derfor må vi våge å være positive, selv om det er litt vanskelig for tiden, åpnet Dahle med sitt alltid lune smil.

Tallenes tale var likevel nokså knusende da han la frem en oversikt over utviklingen i en 50-års periode mellom 1956-2006. Verdens befolkning har mer enn doblet seg, antallet biler har økt fra 90 millioner til 580 millioner og flyreiser har økt fra 70 millioner til 1700 millioner.

- Dette har skjedd fort, men allerede på 70-tallet ropte man "varsku". Jorden tåler ikke den ressursbruken vi gradvis har lagt oss til, og forbruket vårt må ned. Ikke ned 10 prosent, men ned til 10 prosent av dagens nivå, forklarte Dahle.

Flere blant publikum lurte på hvordan Dahle klarer å være optimist blant disse tallene.

- Menneskeheten har klart å endre seg og utvikle løsninger i en rasende fart tidligere i historien. Vi kan ikke annet enn å håpe at hjernen vår klarer å sette sammen dette puslespillet også, men det krever at vi setter i gang veldig snart og at vi har tydelige politiske ledere som tør å ta tøffe valg, avsluttet Dahle.

Les også: Portrettintervju av Øystein Dahle på fra 2013 (www.ut.no)

Selebert besøk: Øystein Dahle er en utrettelig naturvernarbeider og en av kun fire æresmedlemmer i Den Norske Turistforening. (Foto: Lene Hovi)

Tekst:
Lene Hovi
lene.hovi@valdres.no

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook