Valdres Sommersymfoni med programslippkonsert

Man gleder seg ikke noe mindre til sommeren, etter at Valdres Sommersymfoni tok publikum med på en utdypende gjennomgang av årets festivalprogram.

Kunstnerisk leder, Guro Kleven Hagen, klarte å gjøre klassisk musikk tilgjengelig for folk flest da hun trakk linjene mellom de 25 konsertene som skal avvikles i perioden 22. juni til 2. juli.

Se fullt festivalprogram her
Her kjøper du billetter til årets festival

Blodige bryllup og mulige romanser

Med temaet «Arv» som rød tråd skal Sommersymfonien i 11 dager belyse flere ukjente historier fra Valdres, samtidig som musikkarv i større betydning har fått sin selvsagte plass i programmet.

Alle er jo spente på hva som egentlig skjedde på Revling gård i Aurdal da «bryllupet som gikk så galt som det kunne gå» fant sted. Historien, senere omtalt som «Blodbryllupet», vil bli gjenfortalt av Anne Revling i forkant av en låvekonsert med dramatiske stykker av  Brahms, Prokofiev og Gade.

- Det er første gang vi skal spille på en låve. Det blir spennende med både akustikk og andre faktorer, men vi tror det blir en flott ramme for denne konserten, sa Kleven Hagen.

Knut Hamsun og Edvard Grieg ble begge inspirert av Valdres i sine kunstarter og er viet hver sin konsert. Hamsun skrev deler av romanen «Victoria» på Fagerlund Skysstasjon og Edvard Grieg fant blant annet langeleik-spillet til Berit på Pynte så betagende at flere av hans verk er tungt inspirert av folkemusikk. 

- Det ryktes at Grieg var begeistret for en og annen budeie under sitt opphold i Valdres. Kanskje vi kommer mer inn på den delen av historien under konserten?, smilte Kleven Hagen.

Gratiskonsert på Valdresdagen

Allerede under festivalens andre dag, selveste sankthansaften, inviterer sommersymfonien til gratis lunchkonsert på Skiferplassen i Fagernes sentrum. I fjor ble det det for første gang arrangert gratiskonsert sammen med Valdresdagen og Skiferplassen myldret av publikum og lokalmatprodusenter, kåring av beste kurv og fantastisk klassisk musikk fra scenen.

Programslipp i tekst og toner

Thomas Rudberg skal delta på årets festival som utøvende musiker, og sammen med Guro Kleven Hagen flettet de inn til sammen fem musikalske nummer under programslippkonserten.

Ca 50 publikummere fikk servert høydepunkter som stimulerte flere sanser, og selv om de oppmøtte tilsynelatende var godt kjent med stoffet, virker en slik programslippkonsert å være et smart trekk for å legge listen lavere for de som kjenner på gapet mellom seg selv og klassisk musikk.

Valdres er i ferd med å bli satt på det klassiske musikkartet med to store festivaler for denne sjangeren, og det er bare å håpe at lokalbefolkningen også hiver seg rundt i sommer. Dette er ikke smalt og utilgjengelig - det er vakkert, varmt og myntet på en stor kjærlighet til Valdres.

Husk også Valdres Sommerballett sine innslag under Valdres Sommersymfoni

Fra venstre: Thomas Rudberg spilte klaver under programslippkonserten på Fagernes Kulturhus. Guro Kleven Hagen spilte fiolin og formidlet sitt fengende festivalprogram. Mona Kleven, daglig leder av Valdres Sommersymfoni. (Foto: Lene Hovi)

Tekst/foto: Lene Hovi
lene.hovi@valdres.no

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

april 2024

  • Vil at flere skal gjøre som herTorsdag, 18. april 2024

    Både private eiere av kulturminner, samt lag og foreninger, har søkt om midler til istandsetting og restaurering de siste årene,…

  • Rydd - og tjen en slump med REN samvittighetOnsdag, 17. april 2024

    Å rydde plastsøppel og avfall langs etter elver og vassdrag er viktig for vannkvalitet og dyreliv i regionen, samt veldig digg for…

  • E16 ut av Fagernes og inn i NTP Mandag, 8. april 2024

    Nok en gang står E16 Fagernes sør-Hande utenfor Samferdselsdepartementets plan for de neste 12 årene, Nasjonal…

mars 2024

februar 2024

>
>
>
visitvaldres