Stor interesse for dyrking i Valdres

Godt oppmøte: Ute skinte solen, men inne på museets festsal var de påmeldte mest opptatt av å notere ned gode tips for årets så- og spiresesong. (Foto: Lene Hovi)

- Jeg håper dere er klare for å få tre års pensum fra gartnerskolen presentert på seks timer, spøkte Anders Nordrum da han presenterte seg for de påmeldte på Valdres Folkemuseum en tidlig lørdag i april.

Nordrum er utdannet gartner og pedagog og jobbet 22 år på Gjennestad gartnerskole før han etterhvert flyttet til Valdres. Nå jobber i Slidreøya fengsel, er drivkraften bak "Ærlighetens marked" og viden kjent for hvitløken han dyrker både høyt og lavt, på jobb og privat.

Inspirasjonskurset "Dyrking av grønnsaker og nyttevekster i Valdres" hadde egentlig en grense på 45 deltakere, men verken gartner Anders eller arrangør Guri Grønolen fra Fylkesmannen i Innlandet hadde hjerte til å nekte noen å delta. Til slutt var en god blanding av 60 hobbygartnere og viderekomne påmeldt.

Dyrking på stølen

Kursdagen hadde selvsagt fokus på lokale forutsetninger og fordeler ved å dyrke i Valdres, og det hele startet med å snakke om stølsområdene på rundt 900 m.o.h. Et område som stadig flere anlegger kjøkkenhage i.

- Temperatur og lys er store faktorer for smak og utseende. Høyden gir noen utfordringer, men også en fantastisk og tydelig smak. Hvis man jobber litt med jorda kan både poteter, rødbeter, neper og hvitløk stortrives på stølen, fortalte Nordrum.

Gartnerfaget er stort, og Nordum var også innom jordforbedring, klimasoner i hagen, gjødsling, bruk av biokull og lokale forhold for frukt, grønnsaker og bær. Alt med en enestående formidlingsevne og kunnskap.

Kjøkkenhagens renessanse

Kursdeltakelsen vitner om en stor interesse for dyrking i stor og mindre skala i vår region, og Nordrum mener Valdres er en del av en tydelig global tendnes.

- Det er generelt en sterkt økende interesse for dyrking av grønnsaker og nyttevekster. Jeg tror det handler om at vi har fått fokus på ren og ekte mat og å finne tilbake til noe i røttene våre. Ønsket om å bli noe mer selvforsynt og å dele verdien av hagearbeid med familien og barna våre spiller også inn. I tillegg er Valdres en reiselivsdestinasjon, og det er det aldri feil å kunne tilby lokale råvarer og opplevelser rundt produksjonen av dette, sa Nordrum. 

Nye, hardføre sorter gjør også at dyrking av grønnsaker og nyttevekster er enklere i Valdres nå enn tidligere.

- Kanskje ser vi vindrueranker og en lokal vin fra Vang i fremtiden? Ikke se begrensninger, tenk nytt og del erfaringer raust med hverandre, avsluttet Nordrum.

Påfyll i pausene: I pausene under inspirasjonskurset gikk Anders Nordrum sjelden alene. Mange hadde spørsmål og benyttet muligheten til å få utfylllende informasjon over kaffekoppen (Foto: Lene Hovi)

Inspirasjonskurset "Dyrking av grønnsaker og nyttevekster i Valdres" er en del av Fylkesmannen i Innlandet, her ved Guri Grønolen, sin tilrettelegging for å øke lokalmatproduksjonen i Valdres. Kurset ble arrangert i samarbeid med Valdres Natur- og Kulturpark, Oppland fylkeskommune, Landbrukskontorene i Valdres, Bonde- og Småbrukerlaget, Bondelaget og Landbruksrådgiving Innlandet. Anders Nordrum ga smarte og lokalt tilrettelagte tips for å lykkes i kjøkkenhagen (Foto: Lene Hovi)

Tekst:
Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
redaksjonen@valdres.no

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

mars 2024

februar 2024

januar 2024

>
>
>
visitvaldres