For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Et innblikk i seteridyllens hverdag

30. August 2019

Støttespillere for hverandre: Nettverket for gard- og stølsopplevelser er selvdrevet og en god ressurs for medlemmene som driver besøksstøler, opplevelsesgårder og lokalmat-produksjon i Valdres. Her er en del av medlemmene samlet utenfor Tvengestølen på Valdres Folkemuseum. Bakerst fra venstre: Bente Rakstad, Juliana Alexandra Bonin, Floor Dreissen og Pepijn Mejer (wwoofere fra Nederland på Breie gard), Anna Karoline Ness, Solveig Sandberg, Katharina Sparstad, Unni Noraker, Nils Noraker, One Enerud, Kathrin Hofmann Aslaksby og Inger Toril Holte Breien (Foto: Lene Hovi)

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kultupark
redaksjonen@valdres.no

Hvis du blir spurt om å beskrive Valdres, er du neppe sen med å nevne det levende stølslivet med budeier, frittgående dyr og håndystede oster. En kultur som fyller merkevaren Valdres med genuint og varmt innhold. Lukten av brisk, lyden av bjellekyr og smaken av fjell. Det er lett å glemme at bak denne idyllen ligger det lange arbeidsdager og hardt arbeid. Da er det godt å ha et nettverk å støtte seg til.

I Valdres har flere leverandører av gard- og stølsopplevelser organisert seg i et nettverk som møtes og utveksler erfaringer, gleder og utfordringer. En dag i slutten av august ble årets sommersesong oppsummert da nettverket dro på utvekslingsstur på tre ulike støler.

Avstemmer teori og praksis

Valdres Folkemuseum er også en del av nettverket, og om sommeren er stølen med selet på toppen av Storøya en kjær bygning å besøke. One Enerud har jobbet som "budeie" og stølsformidler i sommer og har stor nytte av å møte de som praktiserer det reelle stølslivet i Valdres.

- Vi prøver å formidle gårds- og stølslivet både historisk, autentisk og oppdatert. Mange gjester vil ut og oppleve en ekte støl etter å ha vært her, og da sender vi de selvsagt til åpne støler i nettverket, forteller Enerud.

Personlige møter

Både på museet, over lokalmat-disken og oppe i fjellheimen er besøkene preget av ro, mimring, nære møter mellom folk og dyr og gode historier.

- Det blir personlige og unike møter, også gjestene i mellom. Noe skjer i det de tråkker over dørstokken. Gjestene deler sine historier, verdisett og ønsker om hvordan ting var. Det knitrer i peisen og folk sitter tett rundt samme bord. Mange uttrykker følelsen av å oppleve noe enkelt og ekte, sier Katharina Sparstad.

Midt oppi en travel dag blir stølsfolket både katalysatorer og vitner til store og små refleksjoner i livet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Margit Bratvold har støl på Grønsenn og trives godt som vertskap i fjellet. Nå ønsker hun å utvide med overnattingsplasser og servering for stølsgjester. (Foto: Lene Hovi) 

Investerer tid og familieliv

Å invitere gjester inn i en enkel, intim og hektisk arbeidsdag er både givende og krevende i følge nettverket, som leverer ulike tilbud av overnatting, besøkstilbud, aktiviteter og lokalmat.

- En sommer på stølen eller bak lokalmatdisken handler om åpne armer, dører og sinn, ofte uavhengig av faktiske åpningstider og om du selv har en god eller dårlig dag. Det er vanskelig å sende hjem gjester som har bommet på tiden og ønsker å komme inn på vafler og rømme eller handle yndlingsosten sitt. Man blir et vertskap og ikke minst en valdresambassadør store deler av døgnet, og på små støler blir hele familien involvert når kaffetørste og snakkesalige gjester kommer over dørstokken, sier Sparstad.

Men det er en livsstil som også er givende.

 - Sesongen er kort og de aller fleste gjestene er en sann glede å ta i mot. Og med nettverket i ryggen har vi alltid noen å snakke med i denne nisjen av en bransje vi opererer i, sier Sparstad.

Selger hverandre

En av nettverkets store fordeler er at de spiller hverandre gode og utveksler varer seg i mellom. På gårdsutsalg og seterysterier er det varer fra flere produsenter i hyllene og et stølsmåltid består gjerne av produkter fra hele dalen.

Men det er fortsatt noen utfordringer nettverket jobber med å løse.

- Det er selvsagt ønskelig å få en noe mer forutsigbar hverdag på stølen, kanskje pakketerte turer via reisebyrå, eller bedre koordinering oss i mellom. Dette jobber vi for. Og forresten, hvor mye bør man ta betalt når en familie på fem står i døra en tidlig morgen og vil være med på melking? spør Anna Karolina Ness og smiler. 

Melking er en aktivitet de i utgangspunktet ikke tilbyr på hennes støl, men å sende folk på dør er heller ikke naturlig for ei ekte budeie. Det ender nesten alltid opp med et fjøsstell som tar mye lenger tid enn vanlig og et knippe strålende fornøyde gjester som drar med store smil og en opplevelse for livet.

Og prisen? Nei, det ble vel gratis denne gangen også.

Ostefat servert på Vikabråten
På Vikabråtstølen til Yvonne Tonnaer og Ole-Jacob Christensen fikk nettverket smake et utvalg ferske og vellagrede oster laget på stølsmjølk. (Foto: Lene Hovi)

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

August 2020

 • Populær friluftsskole i EtnedalFredag, 7. August 2020

  Populært: 29 barn mellom 4. og 7. klasse hygget seg på friluftsskole i Etnedal 4.-6. august. Besøket på…

Juli 2020

 • Ku finner metallboks på jordet|

  Pant boksen - ikkje kast den i naturenMandag, 6. Juli 2020

  Metallboksar i enga høyrer ikkje heime der. (Foto: Karoline Finstad Vold)

  Husdyr på beite er eit kjent og kjært syn i Innlandet…

 • Beboere ved mottakssenteret i Vang.|

  Mottaket tok grep i VangOnsdag, 1. Juli 2020

  Man får ryddet mye med god innstilling og tørre klær! Mottaket i Vang bistod Aksjon Aqua - Reine Vatn i Valdres med å…

Juni 2020